Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera civilne zaštite doc. Krunoslav Capak za nizagorjemalo.hr obećao je kako će tradicijske obrte izuzeti od zabrane rada nedjeljom

Licitarska srca, medenjaci, drvene tradicijske igračke, svijeće… Po tome je poznato Hrvatsko zagorje, Marija Bistrica, nedjeljne mise. No, kako je Nacionalni stožer do daljnjega zabranio rad nedjeljom trgovinama, tako su pod tu odluku došli i zagorski tradicijski obrti.

Capak: ‘Riješit ćemo’

Na inicijativu portala nizagorjemalo.hr, Krunoslav Capak, kojem smo objasnili što zagorski tradicijski obrti znače Zagorcima, obećao je taj  ‘problem’ staviti na dnevni red.

– Riješit ćemo da tradicijskim obrtima omogućimo rad nedjeljom. Nažalost, ne može već od ove nedjelje, ali ćemo se potruditi da da to bude od idućeg vikenda – obećao je Capak.

Licitarska srca iz tradicijskih obrta Zagorja ušla su na listu Unescoovih nematerijalnih dobara

To znači da će Nacionalni stožer civilne zaštite o tradicijskim obrtima i uvjetima rada raspravaljati već u prvoj polovici tjedna, donijeti epidemiloške uvjete pod kojima će im se omogućiti rad i na koncu donijeti odluku o izuzimanju od zabrane rada nedjeljom.

Tradiciju treba sačuvati

Takva odluka je izuzetno bitna. Prodaja na otvorenom, na štandovima ili u drvenim kućicama, od pamtivijeka je tradicija u Mariji Bistrici. Licitarska srca, svijeće, drvene igračke, medenjaci, gvirc… Medičarski obrti upisani na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Ne isključivo zbog proizvoda, već zbog cijele priče oko njih.

Klopotec je jedna u nizu prepoznatljivih drvenih igračaka iz Marije Bistrice

Jasno je i da se tradicijskim obrtima ne omogući rad nedjeljom, propali bi. Ljudi bi morali zatvoriti obrte, otpustiti radnike, a tradicija kojoj i bez toga prijeti izumiranje, ugasila bi se preko noći.

Marija Bistrica bez licitara, ko kljet bez bačvice! Dajte im da rade!