Licitarska srca, medenjaci, drvene tradicijske igračke, svijeće… Po tome je poznato Hrvatsko zagorje, Marija Bistrica, nedjeljne mise. Misa ima, tradicijskim obrtima su zabranili raditi. Ne možete popiti niti gvirc!

Iako nisu klasične trgovine, Nacionalni stožer civilne zaštite je i zagorske tradicijske obrte, odnosno njihove štandove, stavio na listu zabrane rada nedjeljom.

Kulturna baština

Dođete li u nedjelju na misno slavlje u Mariju Bistricu, Hrvatsko nacionalno svetište, više nećete moći sa sobom ponijeti suvenir. Prepoznatljivi klopotec, konjeka, namještaj, frulicu, tamburicu… Sve to skuplja prašinu nedjeljom čekajući neka bolja vremena. Baš kao i licitarska srca, medenjaci. A i kakav je to dolazak u Bistricu, a da si čovjek ne popije gvirc?!

– Prodaja proizvoda tradicijskih obrta u Mariji Bistrici vezana je uz misna slavlja u Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke, a odvija se izvan prodavaonica, u suvenirnicama na otvorenom. Medičarski su obrti upisani na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Opstanak tradicijskih obrta dobrim je dijelom vezan uz hodočasnički turizam, jer ljudi koji posjećuju Nacionalno svetište, u najvećem broju nedjeljom i blagdanom, kupuju kao suvenir proizvode tradicijskih obrta – upozorili su iz Ceha tradicijskih obrta Krapinsko-zagorske županije.

Priča od pamtivijeka

Mole Nacionalni stožer civilne zaštite za izuzećem od zabrane rada nedjeljom i blagdanom.

– Molimo da suvenirnice u Mariji Bistrici mogu raditi nedjeljom kao i suvenirnice u muzejima i nacionalnim parkova – poručili su.

Klopotec je jedna u nizu prepoznatljivih drvenih igračaka iz Marije Bistrice

Kako je riječ o prodaji na otvorenom, na štandovima ili u drvenim kućicama, a istodobno je riječ o obiteljskim obrtima, kakva je mogućnost eventualne zaraze ili širenja virusa? Koliko je opasnije to nego okupljanje u zatvorenim prostorima, crkvama, kafićima?

Izbrisat će tradiciju

– Mi nismo obične trgovine. Od pamtivijeka je u Mariji Bistrici tako, to je tradicija koja samo tako može funkcionirati. Na Unescoovu listu nismo došli samo tako i samo zbog licitarskog srca kao srca, imate ih u cijeloj zemlji. Došli smo zbog cijele priče oko medenjaka, licitara, gvirca, zbog dojma – ogorčena je Gordana Mahmet Habazin, vlasnica Medičarne Mahmet.

Medičarna Zozolly iz Marije Bistrice postoji od 1892. godine

U obrtu ih je četvero zaposlenih. Kaže, ako im ne dozvole rad nedjeljom, mogu samo zatvoriti obrt. Što je tužno, ali je još tužnije ako će država izbrisati tradiciju koja je ušla na listu reprezentativne nematerijalne baštine čovječanstva.