Zlatar Bistrica, kolijevka je svjetski poznate zagorske purice

U lipnju Zlatar Bistrica obilježava Dan općine. To je mjesto postalo važno nakon izgradnje željezničke pruge Varaždin - Zagreb. Sa željezničke postaje u svijet su odlazili ugljen, purani, stoka...

Zlatarbistričko je područje oduvijek poznato po poljoprivredi. Uz stočarstvo i peradarstvo, svakako su  najpoznatiji po uzgoju autohtonog zagorskog purana. Danas, na više od 20 registriranih OPG-ova, mještani se uspješno bave i uzgojem ukrasnog bilja, cvijeća, ratarstvom, pčelarstvom, voćarstvom…

Vagoni puni purana

Razvoj Zlatar Bistrice, današnjeg sjedišta Općine i okolnih sela, započeo je izgradnjom željezničke pruge Varaždin – Zagreb 1896. Tamošnja željeznička postaja postala je važno čvorište s kojeg je u svijet odvožen ugljen iz obližnjih ugljenokopa, a vrlo brzo i poljoprivredni proizvodi. Najviše se izvozila stoka, a potom je upravo iz Zlatar Bistrice u svijet otišao i prvi zagorski puran.

Prva zagorska purica koja je ikad došla na kraljevski dvor u Veliku Britaniju doputovala je u vagonu iz Zlatar Bistrice

Priča se da je iz Zagorja u to doba samo za Veliku Britaniju otpremljeno na vagone ovog visokokvalitetnog mesa. Tako je zlatarbistrička purica stigla i na kraljevski dvor. Pohvalio ju je i Winston Churcill. Tadašnji britanski premijer je 1946. napisao pismo i zahvalio se braći Schiketanz koji su purane u Britaniju uvozili iz Zlatar Bistrice.
– Zahvaljujem vam se što sam što mi se opet pružila prilika da za Božić imam na jelovniku pravog zagorskog purana – pisao je Churcill.

Za turiste i izletnike

Prvu osnovnu školu Zlatar Bistrica dobila je 1927. Izgradili su je mještani svojim novcem koji su sakupili. Plemićki i sakralni objekti svjedoče o davnim vremenima života.

Općina Zlatar Bistrica je smještena uz desnu obalu rijeke Krapine, u središtu Hrvatskog zagorja. Oformljena je 1992. godine

Posebno mjesto među njima zauzima crkva Sv. Lovre u Lovrečanu koja se prvi puta spominje 1334. Nakon obnove u 17. stoljeću u crkvi je oslikan stropni tabulat u 88 dijelova. Posebna je i po tri vrijedna oltara i jedinstvenim primjerom uređenja unutrašnjosti u ovom dijelu Hrvatske.

U naselju Graničari nalazi se dobro očuvana i obnovljena kurija obitelji Kallay. U Lovrečanu je sačuvana kurija obitelji Labaš.

Veselo, veselo

Ovaj mjesec mještani slave Dan Općine i Dan župe sv. Ivana Krstitelja. Program počinje 21. lipnja u 19 sati u Domu kulture uz Zlatarbistričke mažoretkinje.

U subotu 22. lipnja u 9 sati HPD Javor organizira obilazak Javorove staze zdravlja uz druženje u Športskom parku Šumarica u Opasanjku. Okupljanje je u Parku Javor. U 20 sati u Domu kulture na repertoaru je komedija ‘Pod hitno na hitnu’ Kerekesh teatra.

Župa svetog Ivana Krstitelja u Zlatar Bistrici osnovana je dekretom Nadbiskupskog duhovnog stola 8. srpnja 1994.

U ponedjeljak 24. lipnja u 8 sati kod ulaza u Crkvu sv. Ivana Krstitelja bit će postavljena izložba Udruge žena Zagorska škrinjica, Mali kreativci na djelu.

U 10 sati u vjeronaučnoj dvorani Župnog ureda otvara se izložba UVSPDR Baruni s likovno – literarnim radovima na temu Domovinskog rata. U 11 je misa u Župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja, u 12 druženje ispred crkve. Tu će svoje štandove imati Eko udruga Lijepa naša, a zabavljat će vas Puhački orkestar Općine Zlatar Bistrica.

Svi dojdite

U 18 Udruga umirovljenika priprema kulturno – umjetnički i zabavni program uz gostovanje zbora Udruge umirovljenika Marija Bistrica.

Središnji zabavni program počinje u 19.30 uz podjelu jela i Lotos band u šatoru na parkiralištu ambulante. Eko udruge Lijepa naša u 21 sat zapalit će Ivanjski krijes uz prikaz narodnih običaja.