Za Opću bolnicu Zabok naručena su tri respiratora. To je jedino što je jasno. Međutim, tko i koliko respiratora plaća, nemoguće je razotkriti

Županija u svom službenom odgovoru tvrdi da oni plaćaju dva respiratora. Grad Zabok i Općina Sveti Križ Začretje iz proračuna su osigurali novac za jedan respirator, a jedan je za Bolnicu naručila anonimna donatorica. Dva plus dva su četiri.

Gdje je onda nestao jedan respirator? Ili Županija novac za respirator koji plaćaju Zabok i Začretje, ili donatorica, prikazuje kao svoj trošak?

Izgubljen u brojkama

Priča oko kupovine respiratora za Bolnicu, kojoj je osnivač Krapinsko-zagorska županija, počela je u ožujku s pojavom korona virusa. Već tada je župan Željko Kolar tvrdio da je ‘Županija platila 400.000 kuna za nabavu dva respiratora, devet monitora, zaštitne maske, rukavice i ogrtače’ (izvor, Večernji list, 26. ožujka).

Samo dan kasnije Grad Zabok i Općina Sveti Križ Začretje objavljuju kako su, potaknuti gestom privatne donatorice, rodom Svetokrišćanke, odlučili zajednički Bolnici donirati novac za jedan respirator. Riječ je o 181.875 kuna. Taj novac će, potvrđeno nam je u Gradu Zaboku, bolnici biti ‘prebačen’ tek kada respirator bude isporučen.

Dva tjedna kasnije, 7. travnja, župan u lokalnim novinama ponovno tvrdi da su za Opću bolnicu Zabok ‘nabavili dva respiratora i šest monitora’. U izjavi Večernjem listu bilo ih je devet. Tri su se ‘izgubila’. Ili župan ima problem i s brojkama.

Kad su tijekom svibnja župan i zamjenica mu Jasna Petek počeli opravdavati poništenje natječaja sufinanciranja udruga velikim izdacima za ‘financiranje uređaja za zaštitu i liječenje’, krenuli smo u istragu. Nije bilo lako. Još uvijek nije jer, ili netko nešto pokušava zakamuflirati, ili jednostavno ne znaju iskomunicirati. Što, na koncu, nije naš problem.

Ima natječaja, nema natječaja

U službenom odgovoru Županije jasno su nam napisali da, što se tiče nabavke uređaja, riječ je o dva respiratora ukupne vrijednosti 363.750 kuna s PDV-om i šest monitora ukupne vrijednosti 147.240 kuna s PDV-om’.

– I za monitore i za respiratore natječaj je objavljen, odluka o odabiru je donesena, čeka se dostava aparata – dodali su.

Kolar je još u ožujku tvrdio da je platio monitore (Photo: Boris Sčitar/Večernji list/PIXSELL)

Pokušali smo pronaći natječaj, javni poziv. Nema. Nismo našli. Pa smo pitali bolnicu koliko čega se kupuje, gdje i kada je objavljen natječaj, tko plaća opremu… Trebalo im je gotovo dva tjedna da nam odgovore na tako jednostavan upit.

U odgovoru su potvrdili da natječaja nije bilo, već su poziv za dostavu ponuda poslali poštom. Pozivajući se na Pravilnik o jednostavnoj nabavi Opće bolnice Zabok, kažu da on nije objavljen u Elektroničkom oglasniku javne nabave, jer to nisu dužni s obzirom da je riječ o tzv. jednostavnoj nabavi. (Zašto to nisu barem objavili na internetskim stranicama Bolnice, kao što to čine neke druge zdravstvene ustanove, isto nije razjašnjeno).

Izbjegavanje odgovora

Bolnica u odgovoru ne spominje monitore. Kažu da će ‘dva uređaja biti financirana iz sredstava Županije, a za jedan je primljena donacija Grada Zaboka i Općine Sveti Križ Začretje’, te da ‘ugovor s ponuditeljem još nije sklopljen, budući uređaji još nisu isporučeni zbog velike potražnje i nemogućnosti isporuke tolikog broja uređaja’.

Izbjegli su odgovor tko je ponuditelj. Tek su na naše inzistiranje odgovorili da je ‘dobavljač respiratora Bioelektronika iz Zagreba’. Tamo su nam bez ikakvih komplikacija uljudno odgovorili na sva pitanja.

– Za Opću bolnicu Zabok imamo narudžbu tri respiratora i šest monitora. Dva respiratora i šest monitora plaća Opća bolnica Zabok, a jedan je za Bolnicu naručila privatna tvrtka. Oprema bi trebala biti isporučena u prvoj polovici srpnja, a rok plaćanja je 30 dana od isporuke – rekao nam je Vedran Čuček, direktor Bioelektronike.

Dva plus dva – u Zagorju tri

I vratio nas na početak priče. Jedan respirator, dakle, plaća privatna tvrtka, a to je ‘anonimna donatorica’ s početka priče. Jedan respirator, što je potvrdila i Bolnica, plaćaju Grad Zabok i Općina Sveti Križ. Kako će onda Županija platiti još dva uređaja ako su dva plus dva četiri, a naručena su tri? A iz službenog odgovora Županije, ali i iz javnih nastupa župana, sasvim je jasno da je u stavci proračuna uvedeno 363.750 kuna troška za dva respiratora. A nisu dva, nego jedan. I nije 363.750 kuna, nego je 181.875 kuna.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok Tihomir Vančina (lijevo) ne želi se javiti na naše pozive (Photo: PIXSELL)

Ovo ne bi razriješio ni Horatio Caine. Možda mogu nadležne institucije koje su za to zadužene. Pa usput vidjeti i apsolutno ‘nepohvatljive’ brojke i iznose oko kupovine, nabavke i donacija zaštitne opreme u vrijeme epidemije.