U ponedjeljak 11. svibnja, ako ne dođe do promjena, u Krapinsko-zagorskoj županiji vrata đacima otvorit će tek pet od ukupno 33 škole. Na nastavu će dolaziti samo 15 od 4705 osnovnoškolaca od 1. do 4. razreda

Podaci su to od petka, 8. svibnja. Dan ranije broj je bio nešto veći, 26 đaka u 10 škola, što je 0,64 posto. Sada je taj postotak 0,31.

Pod pritiskom

U Osnovnu školu Bedekovčina i Desinić ići će samo po jedan učenik, u Područnu školu Jertovec dva, u Đurmanec tri i u Mariju Bistricu najviše, njih osmero. Od slanja djece u školu odustali su roditelji petero učenika u Gornjem Jesenju, troje u Donjoj Stubici, dvoje u Donjoj Batini te roditelji učenika koji je sam trebao biti na nastavi u Osnovnoj školi Veliko Trgovišće.

Mnogi roditelji, kako doznajemo, željeli su svoju djecu poslati na nastavu ali, kažu, u pravilu su bili veliki pritisci i učitelja i ravnatelja nekih škola da im ne šalju djecu. Nije tajna da su neki nastavnici i djeci tijekom video poziva govorili kako je bolje da ne dođu u školu. Neki od profesora s kojima smo razgovarali tvrde kako su imali veliki pritisak od ravnatelja da odgovore roditelje od slanja djece u školu, a ti su pak ravnatelji bili pod pritiskom svojih osnivača, županija ili gradova.

Političko lopatanje

Zato ne čudi što je broj ‘zainteresirane’ djece mali, a i smanjuje se kako se približava ponedjeljak. To se već moglo naslutiti nakon sastanka župana sjeverozapadne Hrvatske, Radimira Čačića, Damira Bajsa, Matije Posavca i Željka Kolara. Oni su u četvrtak iz Varaždina pozvali ministricu obrazovanja Blaženku Divjak da povuče odluku o otvaranju škola, jer da je ovo silovanje sustava.

A što je s roditeljima i djecom? O njima ionako nitko ne vodi brigu. Prepušteni su samima sebi.