Eventualno ublažavanje mjera ovisi o razvoju epidemiološke situacije‘. Tako je Nacionalni stožer civilne zaštite odgovorio Cehu tradicijskih obrta koji je tražio da im dopusti i rad blagdanima

Više od mjesec dana licitari, medičari, svječari bore se za opstanak. Nacionalni je stožer sada dopustio rad nedjeljom, ali ne i blagdanima. Unatoč najavama, tradicijske obrte ponovno nisu izuzeli od zabrane rada.

Stožer: ‘Pratite naše stranice’

– Ponovno skrećemo pažnju da se prodaja proizvoda tradicijskih obrta diljem Hrvatske najvećim dijelom odvija na proštenjima u dane crkvenih blagdana. Dugogodišnja je tradicija da vjernici, hodočasnici na odlasku, primjerice iz Marije Bistrice, nose licitarsko srce ili medenjake. Izrada licitarskih srca u Hrvatskoj zaštićena je kao nematerijalno kulturno dobro na listi svjetske kulturne baštine pri UNESCO-u. To je dio hrvatskog kulturnog identiteta i mi obrtnici koji se time bavimo želimo da tradicijski obrti opstanu, pa moramo imati mogućnost prodati svoje proizvode – piše u zamolbi koju je Vlasta Hubicki, predsjednica zagorskog Ceha tradicijskih obrta, poslala Stožeru.

Stožer je odgovorio. Bolje da nije.

–  Eventualno ublažavanje mjera ovisi o razvoju epidemiološke situacije te vas molimo da pratite naše stranice s najnovijim informacijama – napisali su.

Prevedeno, epidemiološka situacija nedjeljom je dobra, blagdanima korona i dalje napada. Osobito hodočasnike, turiste i putnike namjernike po nacionalnim svetištima i proštenjima!

Obrtnici: ‘Pročitajte zahtjev!’

– Žao mi je da u Nacionalnom stožeru ne razumiju, ili ne žele razumjeti, što su tradicijski obrti. To je dio hrvatskog identiteta, nisu znak prošlosti nego put budućnosti. Na njihov odgovor, zapravo, nemam komentara. Nacionalni stožer si ne bi smio dopustiti da na ozbiljna pitanja odgovara ‘automatska sekretarica‘ – komentirala je odgovor Vlasta Hubicki.

– Molim ih da pročitaju zahtjev i da naprave izuzeće od zabrane rada blagdanima! – apelira Hubicki.

Vlasta Hubicki predsjednica je Ceha tradicijskih obrtnika i vlasnica Medičarna Zozolly iz Marije Bistrice

Nezadovoljstvo licitara sve je veće i pretvara se u bunt. Kažu kako su poštivali i poštuju sve zakone, plaćaju poreze, zapošljavaju ljude, ali bi se moglo dogoditi da ovu suludu zabranu neće ispoštovati.