Dok je SDP-ov gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek neki dan dodijelio Povelju Grada HDZ-ovom ministru Olegu Butkoviću, načelnik Tuhlja Mladen Hercigonja (SDP) zabranio je HDZ-ovim kandidatima obilazak vrtića

Osim što im je zabranio obilazak gradilišta, javno im je napisao da nisu dobrodošli u Tuhelj! I u tome ne vidi nikakav problem. Naprotiv, žao mu je što Ustav jamči slobodu kretanja pa, kako nam je rekao, ‘ne može ništa više’.

Granični policajac Hercigonja

U priopćenju za javnost napisao je kako je HDZ Krapinsko-zagorske županije najavio obilazak vrtića u izgradnji, ali da predsjednik Žarko Tušek, koji je još uvijek i zagorski saborski zastupnik, ne može doći. Ni on, niti ostali kandidati HDZ-a.

Projekt izgradnje dječjeg vrtića u Tuhlju je projekt Općine Tuhelj financiran sredstvima iz fondova EU i sredstvima Općine Tuhelj. HDZ KZŽ i Žarko Tušek nisu ni na koji način doprinijeli realizaciji tog projekta…i poručujem im da nisu dobrodošli’, piše, između ostaloga, u priopćenju u kojem ih je optužio za druge općinske projekte koji im nisu prošli na natječajima EU fondova.

Dok načelnik Općine (desno) šalje zabrinjavajuća prioopćenja, njegova zamjenica Veronika Kolman na Facebooku ponosno ubacuje u komentare medijske članke o zabrani (Foto: Općina Tuhelj)

Kako se još nije dogodilo da itko ikome brani slobodno kretanje i obilaske, da u vrijeme predizborne kampanje SDP-ovci ‘smiju’ samo u ‘svoje’ općine, a HDZ-ovci u ‘svoje’, nazvali smo ‘graničnog policajca’ Hercigonju.

Transkript razgovora

– Kak’ ste to mislili da možete nekome zabraniti dolazak? – pitam.
– Upravo onako kako sam napisao! – kaže Hercigonja.
– Ali, kako Vi možete nekome zabraniti da dođe negdje, da obiđe gradilište, da se druži s ljudima? – pokušavam razumjeti.
– Sloboda kretanja je zajamčena Ustavom i ja tu ne mogu ništa, pa se s građanima mogu družiti, ali vrtić ne mogu obići, vrtić je sporan jer Tušek nije zaslužan za njega – ustrajan je Hercigonja.
– Ali nije vrtić Vaše privatno vlasništvo da nekome možete braniti da dođe, obiđe. Predizborna je kampanja, svi sve obilaze – pokušavam objasniti i shvatiti, zapravo.
– Ne bi više ništa rek’o, sve sam napisao – želio je završiti razgovor.
– Dobro, tko je onda dobrodošao? Smiju li doći obići vrtić kandidati s druge liste, vaši SDP-ovi? Smijem li ja kao novinar doći? – pitam.
– Trebate me pitati prije – odgovara.
– Vas trebam pitati smijem li doći? – nisam sigurna da sam dobro čula, pa ponavljam pitanje.
– Da! – odgovara odrešito.
– A smije li doći, recimo, SDP-ov kandidat? – želim znati imaju li drugi prednost.
– Postavljate mi retoričko pitanje. Doviđenja! –
– Nije li malo opasno ovako se ponašati? Na kraju, nije li nepristojno? – i dalje pokušavam shvatiti.
– Postavljate mi retorička pitanja. Rek’o sam, doviđenja! – i prekinuo vezu.

‘SDP, tolerantna stranka’

Njegovi SDP-ovi kolege s kojima smo se čuli, ali koji nisu željeli javno govoriti jer ‘nije sad zgodno’, šokirani su Hercigonjinim postupkom i osuđuju. No, ne i javno. Tušek nije mogao vjerovati da načelnik koji ‘dolazi iz jedne tolerantne stranke koja poštuje različitosti, osim što prijeti i brani, još to objavljuje i u javnosti ‘.

– O tome uopće nisam imao namjeru javno polemizirati. Ovakav postupak jednog načelnika samo govori o tome u kakvim su vremenima neki zaostali. Govori i o njemu kao čovjeku. U današnje vrijeme nekome braniti da dolazi na javno dobro je zastrašujuće. I stvarno ne bih ni progovorio o tome javno, jer nisam takav čovjek, da on sam nije, nakon svega, objavio priopćenje za javnost – rekao nam je Žarko Tušek.

Žarko Tušek je rekao da je šokiran, ali da nije previše iznenađen, jer SDP u Zagorju naprosto tako funkcionira

Na svom profilu na Facebooku je napisao da se u Zagorju gradi i dograđuje 17 vrtića. Zajednički ih grade jedinice lokalne samouprave s Vladom, čija je vrijednost potpora oko 100 milijuna kuna.

– Izvor financiranja su sredstva fondova EU. Sasvim je logično da smo povukli taj novac, pa nećemo valjda dizati kredite i zaduživati se. Ponosan sam što smo korištenje tih sredstava digli na razinu od 95 posto u odnosu na mizernih nekoliko postotaka iz vremena Vlade SDP-a – napisao je Tušek na Facebooku.