Kad je Zoran Milanović bio premijer, njegova je Vlada odbila projekt Krapinsko-zagorske županije za izgradnju Poslovno-tehnološkog inkubatora. Projekt je kasnije odobrila Vlada Andreja Plenkovića.

No župan Željko Kolar na otvorenje sad već izgrađenoga objekta u četvrtak u Krapinu dovodi Zorana Milanovića, sad predsjednika države. Istog Milanovića koji je 2014. Kolaru dao košaricu.

Županija se morala zadužiti

Županija se na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja javila 2014. Te je godine takvih pet projekata odobreno, ali ne i ovaj u Zagorju. Kolar nije dobio podršku SDP-a na vlasti. Županija se na natječaj javlja ponovno 2017., u vrijeme HDZ-a. Projekt dobiva zeleno svjetlo i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta povlači 19.986.095,43 kune iz EU fondova.

Poslovno-tehnološki inkubator Krapinsko-zagorske županije je izgrađen. Trebao bi služiti za rast i razvoj sektora malog gospodarstva te podizanje razine poduzetničkog znanja. U njega je, prema informacijama Županije, uloženo 32,3 milijuna kuna. Bespovratnih kuna iz EU fondova je 19.986.095,43, ostatak ide iz proračuna Županije, odnosno kredita za koji je Kolar zadužio proračun na 10 godina uz kamatu od 1,74 posto.

Moglo je jeftinije

Da je projekt 2014. odobrio Milanovićev ministar, bespovratnih bi bilo 93,5 posto. Kako su kasniji uvjeti bili drugačiji, zbog Milanovićeve odbijenice Zagorci će sada za ovaj projekt, za koji će se tek vidjeti kakvu doista ima svrhu, platiti 10-ak milijuna kuna iz županijskog proračuna. Što se moglo izbjeći da je tadašnja Vlada povukla novac iz EU.

Zato će predsjednik u četvrtak prerezati vrpcu i svečano otvoriti zgradu koju ionako nije želio.