I područje Hrvatskog zagorja u nedjelju je pogodio jaki potres. Štete se broje u desecima milijuna kuna, a samo u Krapinsko-zagorskoj županiji 47 obitelji moralo je iseliti iz svojih domova. Njihove kuće su uništene, nesigurne za život.

47 obitelji bez domova

Najviše je stradalo područje Gornje i Donje Stubice, a jedno od najteže pogođenih mjesta je Slani Potok u Gornjoj Stubici. Župan Željko Kolar za taj je kraj proglasio elementarnu nepogodu.

Na području Gornje Stubice bez svojih domova ostalo je 35 obitelji, u donjostubičkom kraju njih 12. Samo prve procjene govore o šteti i do 50 milijuna kuna.

– Izvorni prihodi Općine Gornja Stubica su od sedam do osam milijuna kuna, Grada Donje Stubice oko 13 milijuna. Za proglašenje elementarne nepogode šteta bi trebala biti 20 posto izvornih prihoda. Iz ovoga se vidi kolika je to šteta nastala i koliki je to pritisak na lokalnu samoupravu – rekao je župan Kolar.

Osam obitelji u Hotelu

Kolar očekuje da Vlada napravi program za sve stradale u potresu, ne samo za Zagreb.

– Ljudi sami ne mogu financirati sanaciju nastale štete. Objekti se moraju srušiti i napraviti novi. Riječ je o milijunima kuna i mi ni svojim kompletnim proračunima ne bi to uspjeli napraviti. Vjerujem da Vlada priprema set mjera za sve krajeve pogođene potresom, jer je to u ovom trenutku jedino realno i pošteno – poručio je župan.

U Općini Gornja Stubica u potresu nastradao kompletan podsljemenski dio, Slani Potok, Karivaroš, Hum Stubički, Jakšinec i Sveti Matej.

– Osam obitelji smijestili smo u Hotel Jezerčica. Zasad imamo prijavljenih 240 objekata koji su oštećeni u većoj ili manjoj mjeri – rekao je načelnik Jasmin Krizmanić.

Štete u desecima milijuna

Osim kuća, oštećeni su i sakralni objekti. Mještani imaju i komunalne probleme, zamućeni su lokalni vodovodi.

– Naša vatrogasna društva odradila su vrhunski posao. Sanirali su opasna mjesta, dimnjaci su u velikoj mjeri bili u dosta kritičnom stanju ili su popadali – dodao je načelnik.

Idući tjedan očekuje dolazak statičara iz Zagreba koji će napraviti stvarnu procjenu objekata koji su uništeni.

– Siguran sam da će šteta biti značajno veća od 30 milijuna kuna koliko smo odokativno procijenili. Usudio bih se reći da će biti više od 50 milijuna kuna. Tu su i uništeni sakralni objekti. Ako govorimo o 40 objekata, kada bi se svaki vratio u prvobitno stanje, to je blizu milijun kuna i to je procjena štete od 40 milijuna kuna samo tih objekata. Vrijednost zbog oštećenja svih objekata mogla bi biti blizu 100 milijuna kuna – pojasnio je Krizmanić.