Zabok, mjesto sretnih ljudi, uspješnih poduzetnika i zadovoljnih gostiju. Tako ovaj zagorski grad doživljavaju njegovi stanovnici, poduzetnici, putnici prolaznici. Tko se jednom veže za Zabok, kroz posao, obrazovanje, kulturu ili pak samo zabavu, teško da će odoliti ovom gostoljubivom gradiću. U Zabok možete doći samo kao gost, ali je to mjesto za koje ćete, nakon što upoznate sve njegove mogućnosti, lako moći odlučiti i – ostati.

Rad, obrazovanje, kultura, život

Zabočani rado prihvaćaju nove ljude. Ova urbana sredina poštuje različitosti i odakle god došli, bez obzira na svjetonazor, rado će vam pružiti ruku. Lako ćete sklapati prijateljstva, domaćini će vam s ponosom pričati o svojoj sredini, ali će isto tako s velikom zainteresiranošću slušate što vi kao ‘stranac’ možete donijeti u njihov grad i tako ga dodatno oplemeniti.

U Zaboku ćete lako sklapati prijateljstva. Ljudi će zainteresirano slušati što kao ‘stranac’ donosite u njihov grad

Zabok je grad koji vam nudi mnogobrojne mogućnosti za rad, obrazovanje, kulturu, život. Otvoreno je i dinamično središte Krapinsko-zagorske županije, a njegove institucije doista nastoje ljudima biti partner, osigurati jednakost svima. Od Zagreba je udaljen samo 30-ak kilometara, a dobra prometna povezanost jedna je od glavnih prednosti za gospodarska ulaganja. Zato i Zabok jest prepoznat kao gospodarsko središte u ovom dijelu Hrvatskog zagorja.

Svi putevi vode kroz Zabok

Prije svega, on je prometno središte kroz koje prolaze važni državni prometni koridori. U Zabok iz bilo kojeg dijela Hrvatske možete lako doći vlakom, autobusom ili automobilom.  Gdje god išli u ovaj, sjeverozapadni dio Zagorja, proći ćete kroz Zabok. Poznata je ovdje uzrečica, ‘Svi putevi vode kroz Zabok’.

Na Popovom bregu smještena je vodosprema

I davnih je godina, još u bivšoj državi, Zabok bio sinonim za gospodarstvo. Nekada su ovdje ‘živjele’ velike tvornice, poput ZIVT-a i Regeneracije. Danas su to modernije gospodarske grane koje prate svjetske trendove. Regeneracija posluje i dalje, ali je svoj proizvodni program prilagodila zahtjevima tržišta te i dalje ostala prepoznatljiva po svojoj ponudi i proizvodnji. U zabočkom kraju uspješno posluje više od 200 tvrtki te 300-injak obrtnika.

Obrazovanje i zabava

Već godinama više od tisuću studenata tu se školuje na tri fakulteta: na sveučilišnom izvanrednom četverogodišnjem studiju Fakulteta za menadžment u turizmu i hotelijerstvu (pa umjesto u Opatiju, studenti putuju u Zabok), na sveučilišnom stručnom trogodišnjem studiju Fakulteta organizacije i informatike, čije je matično sjedište u Varaždinu. U Zaboku je u ponudi studij ‘Primjena informacijske tehnologije u poslovanju. I matični osječki Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti našao je svoj interes u Zaboku gdje studenti pohađaju Program pedagoško-psihološko-didaktičko-metodičke izobrazbe.

U Dvorcu Gjalski živio je književnik Ksaver Šandor

No Zabočani se i puno zabavljaju. Kroz cijelu godinu niz udruga, umjetnika, volontera i profesionalaca nudi mnogobrojne sadržaje koji Zabok oplemenjuju društveno i kulturno, pa je grad poznat i kao urbano kulturno središte. Svojim aktivnostima, između ostalih, posebno se ističu Ansambl Zabok, Gradski puhački orkestar Zabok, Puhački orkestar DVD-a Špičkovina, Limena glazba Prosenik, Muži zagorskog srca, udruge GOKUL, Mraz, Delta, Mreža udruga Zagor, Regenetor… Svi oni rade na očuvanju zagorske tradicije, ali i kulturološkom napretku, promociji urbane kulture. Osobito udruge civilnog društva koje doprinose novoj kvaliteti života gradske sredine. Likovni, ali i glazbeni umjetnici svoj rad promoviraju u Gradskoj galeriji Zabok, mjestu na kojem i vi možete pokazati svoj umjetnički talent.

Crkvu Sv. Jelene Križarice u svetištu krase freske Evanđelista, a nad bočnim oltarima slike Sv. Josipa i Raspetog Isusa

Bogatstvo kulture i tradicije

U Zaboku je vidljiv značajan pomak kontinuiranog ulaganja u održivi razvoj poduzetništva te stvaranja poticajnog okruženja za poduzetničke pothvate. Sredina je to koja je prepoznatljiva po umjetničkoj nezavisnoj sceni, koja koristi bogatstvo kulture i tradicije i osigurava dobru kvalitetu života. Odlično je okruženje za mlade, osobito one sa znanjem i idejama.

Zabok je poželjan i siguran grad za sve naraštaje. U njemu se može živjeti i raditi. Kao gost, turist, prolaznik, mjesto je to gdje ćete moći i fino pojesti, popiti piće u lijepim i ugodnim kafićima. Svakako posjetite restorane Zaboky, Grašo, Punkt Beer House, Grill&Burger House, palačinkarnicu Old Choco House, Krčmu Polanović… Obiđite i dvorce, Ksavera Šandora Gjalskog ili Bračak, župnu crkvu Sv. Jelene Križarice, etno imanje Zagorska hiža… U svakom slučaju, kako i kada god došli, osjećati ćete se kao doma.