Nije dobro. Upravo tako bi se mogla ukratko opisati epidemiološka situacija na području Krapinsko-zagorske županije. S obzirom na čak 28 potvrđenih oboljelih, gotovo smo u samome vrhu u odnosu na ostale županije.

Zagorje – žarište?

Najviše oboljelih je u Zagrebu, 163. Slijedi Istarska županija sa 34, a potom Primorsko-goranska i Krapinsko-zagorska s po 28 pozitivnih na korona virus. To su službeni podaci do podneva, od utorka 24. siječnja. Ravnatelj zabočke bolnice Tihomir Vančina rekao je da za još petero ljudi čekaju nalazi. Oni imaju simptome virusa COVID-19.

– U izolaciji su, lošijeg su, odnosno srednjeg stanja – rekao je Vančina u utorak u 11.30 novinarima na konferenciji Županijskog stožera civilne zaštite.

Situacija u Općoj bolnici Zabok se dodatno zakomplicirala. Kako su u subotu zaprimili životno ugroženu pacijenticu, koju nisu tretirali kao moguće zaraženu korona virusom, pacijentica je ugrozila i liječnike, i sestre, ali i ostale pacijente. Kad je, i to tek dva dana kasnije, u ponedjeljak, potvrđeno da ima korona virus, već je bilo kasno.

Je li bolnica sigurna?

Iz bolničkog pogona ‘izbačeno’ je čak šestero liječnika i 19 medicinskih sestara! Svi su oni sada u samoizolaciji. Kako su zaraženu pacijenticu smjestili na Jedinicu intenzivne skrbi, u kojoj je u tom trenutku bilo još šest pacijenata, pitanje je je li se virus prenio i na njih.

– Te smo pacijente zadržali na intenzivnoj, ali postupamo s njima kao s COVID-19 pozitivnima. Dobrog su stanja – kaže Vančina.

Dodao je i kako na Odjelu kirurgije pripremaju novu Jedinicu intenzivnog liječenja i to s tri kreveta kako bi u taj prostor smjestili nove pacijente kojima će biti potrebna intenzivna skrb.

Epidemiolog Ivan Lipovac rekao je da provjeravaju kontakte pacijentice koja je unijela virus u bolnicu i da ih je zasad 30-ak.