Roditelji su se odlučili djecu ostaviti doma. Ne žele potpisati ponuđenu izjavu niti pod trenutnim uvjetima slati djecu u školu. U Krapinsko-zagorskoj županiji vrata će otvoriti devet škola

Samo će 26 malih Zagoraca od ponedjeljka 11. svibnja doći na nastavu. To je 0,55 posto osnovnoškolaca od 1. do 4. razreda. No ni taj broj nije konačan, mogao bi biti manji jer, kako doznajemo u Upravnom odjelu za obrazovanje Krapinsko-zagorske županije, nakon anketiranja neki su roditelji odustali.

Nastava za jednog đaka

Od 33 osnovne škole vrata će otvoriti tek njih devet. U Osnovnu školu Bedekovčina, Desinić i Veliko Trgovišće ići će po jedan đak. U Područnu školu Jertovec i Donja Batina po dvoje učenika, po troje u Osnovnu školu Donja Stubica i Đurmanec, petero učenika u Osnovnu školu Gornje Jesenje te osmero đaka u Osnovnu školu Marija Bistrica.

– Ne postoje javno-zdravstveni ni epidemiološki uvjeti da se nastava može odvijati. Kad se oni uspostave, tad svi trebaju ići na nastavu – komentirala je Jasna Petek, zamjenica župana za društvene djelatnosti.

0,55 posto đaka

Dodala je kako ovakva odluka Ministarstva znanosti i obrazovanja nije pametna. No, Županija je osigurala sve zadane uvjete za djecu čiji roditelji nemaju izbora. Napomenula je i da je ministrica Blaženka Divjak na sastanku s osnivačima škola tvrdila kako će se na nastavu vratiti 20 do 30 posto učenika.

– U našoj županiji se vraća ispod jedan posto, čuli smo se i s drugim županijama, situacija je slična – kaže Petek.

U svim školama učenicima je osigurana prehrana, školska kuhinja će raditi, pa i za jednog učenika, potvrđeno nam je u županijskom Upravnom odjelu za obrazovanje.