Obavijest, koju je u petak Josip Milički, načelnik Općine Marija Bistrica poslao vlasnicima tradicijskih obrta je – nevažeća. Tko god otvori svoje štandove i trgovine u Nacionalnom svetištu riskira sankcije Državnog inspektorata!

Milički se pozvao na odluku Nacionalnog stožera koja – ne postoji. Nacionalni stožer takvu odluku, iako je bilo najava, nije donio, odluka nije potpisana niti je objavljena.

Potpis i pečat

Gdje je bila pamet načelniku Općine da se u dopisu pozove na ‘odluku’ Nacionalnog stožera, bez ikakve klasifikacijske oznake, urudžbenog broja, najave kada ta ‘odluka’ stupa na snagu? Ljudima, koji su ionako na rubu snage, čiji tradicijski obrt može opstati isključivo kroz prodaju nedjeljama i blagdanima, a što im je trenutno zabranjeno, poslao je dopis s kojim svi skupa mogu napraviti samo jedno.

‘Odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite RH i Odlukom Stožera civilne zaštite Općine Marija Bistrica na području Općine Marija Bistrica dozvoljava se obavljanje djelatnosti starim zanatima (licitari, medičari, svječari i dr.), te suvenirnicama u dane blagdana i nedjeljom’

Napisao je to Milički, udario pečat i… Licitari sretni, spremaju štandove za nedjelju. A što ako dođe inspekcija Andrije Mikulića? A ništa. Pozatvarat će ljudima štandove i dućane, ispisat im kazne, a Milički… On će i dalje biti načelnik Općine i primati plaću.

Dečki z Dubrave

Zvali smo Miličkoga, nije nam se javio. Vama, dragi licitari, možemo samo savjetovati da ne otvorite štandove i dućane, jer ak’ vam dojde Dašek z dečkima z Dubrave, Joža vas spasil ne bu.

Bez zadrške smo se zalagali i nastojali medijski utjecati da se tradicijske obrte odmah izuzme od zabrane rada nedjeljom. No, ako Nacionalni stožer takvu odluku nije donio, nije ju donio i ovakvi postupci HDZ-ovog načelnika Bistrice vode u anarhiju. A politikanstvo bi moglo razbiti ‘glavu’ licitarima. Ni krivima, ni dužnima.