SDP-ovog logotipa nema na fotografijama koje je Zabočanin Siniša Hajdaš Dončić objavio na svojem Facebook like pageu. Stranicu je aktivirao nedavno, a umjesto logotipa SDP-a stavio je svoj – SHD

Netrpeljivost između Davora Bernardića, predsjednika SDP-a i Siniše Hajdaša Dončića, predsjednika zagorske organizacije stranke, potpredsjednika nedavno raspuštenoga Sabora i ministra prometa u Vladi Zorana Milanovića, traju još od 2018. I zato će Hajdaš, doznajemo, na izbornoj listi za III. izbornu jedinicu završiti na – posljednjem mjestu.

Zadnji na listi

Prema informacijama iz stranke, nositelj liste će biti krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

– Ne zato što je kvalitetan kadar nego zato što se mudro ‘uvukao’ Bernardiću. Dok se Hajdaš javno pobunio protiv načina na koji Bero vodi stranku, Kolar je šutio. Prije svega kako bi pratio razvoj situacije i mogao procijeniti gdje će mu biti bolje. Da je Hajdaš uspio srušiti Bernardića, Kolar bi se brzo javno prilijepio Hajdašu. No kako vaš zagorski župan ima velike ambicije, pa i ministarske, ostao je uz Beru, pa se tako i razišao s Hajdašem – priča nam SDP-ov izvor iz vrha stranke.

Iako liste još nisu službeno utvrđene, sasvim je izvjesno da će se Siniša Hajdaš Dončić boriti za preferencijalne glasove kako bi ušao u Sabor. Kolar je, doznajemo, mogao odbiti biti nositelj liste i to mjesto prepustiti Hajdašu, ali on to nije želio jer ima druge planove. Tako će Hajdaš završiti zadnji na listi.

On je, kako doznajemo iz njemu bliskih krugova, još prije tri mjeseca razgovarao s Bernardićem i rekao mu da za njega postoje samo dva mjesta na listi, ili prvo ili posljednje.

– Liste još nisu utvrđene, ali ću vjerojatno biti na neulaznom mjestu, 14. – potvrdio nam je Hajdaš.

‘SHD, to sam ja’

– Ne, nisam razočaran tom činjenicom. Mislim da svatko treba provjeriti svoj izborni legitimitet. Nitko nije vječan. Ako građani žele glasati za neke koji su prepoznatljivi i na dnu liste, oni će ih glasanjem podignuti na vrh – komentirao je Hajdaš.

To znači da, ukoliko glasači više preferiraju Hajdaša nego Kolara i daju mu glas na listi, Hajdaš po broju glasova može prestići i Kolara, prvoga na listi.

Njih dvojica, poznato je, već dugo gotovo ni ne razgovaraju. Nisu u svađi, jednostavno se ne čuju. I u SDP-u Kolaru zamjeraju takvo ponašanje. Jer da nije bilo Hajdaša, koji ga je ustoličio u fotelju župana nakon što je on otišao na ministarsku poziciju, Kolar bi još uvijek bio negdje u Klanjcu. Hajdaš je o Kolaru odgovorio samo vrlo pristojno.

Hajdaš Dončić ima daleko bolji rejting u zagorskom SDP-u od župana Kolara (Foto: Privatni album)

– Kolega Kolar je jedini župan SDP-a u III. izbornoj jedinici i logično je da on bude nositelj liste – rekao je.

Zašto na svojim plakatima na Facebook stranici nema nigdje logotipa SDP-a, već samo inicijali njegova imena i prezimena, SHD?

– SHD to sam ja, a SDP je moj kolektiv – pojasnio je.

Rekao je da će u drugom dijelu kampanje taj logotip zamijeniti.