Kad su u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke toplice posumnjali da im je u sustav ušao korona virus, počeli su se rješavati pacijenata koje su imali na rehabilitaciji. No učinili su to podmuklo. Obiteljima prvih pacijenata koje su poslali doma nisu rekli da im je član obitelji možda zaražen i da ga moraju staviti u karantenu

O prvom takvom slučaju pisali smo u četvrtak. Samo dan nakon što je u bolnici službeno potvrđena korona, poslali su doma pacijenticu (82) iz Zagorja kojoj se tri dana kasnije opće stanje pogoršlao. Simptomi su upućivali na korona virus, što je i potvrđeno, a baka je hospitalizirana u Općoj bolnici Zabok i stanje joj je teško. Iz Specijalne bolnice obitelj ni na što nisu upozorili.

Prešutili zarazu obitelji

Nakon objave priče, otkrili smo još jedan slučaj. Oni žive u Zagrebačkoj županiji, a član obitelji (86) bio je na rehabilitaciji u Stubičkim toplicama. Otpustili su ga 2. travnja u jutarnjim satima. Doduše, tada u bolnici još nisu imali službeno potvrdu o zarazi u sustavu, jer je rezultat testiranja medicinske sestre, kako tvrde, došao kasno poslijepodne. No znali su da se čeka rezultat. Dakle, barem su sumnjali. No, ni toj obitelji nisu rekli ni slova.

– Sin i snaha otišli su po dedu. Nitko ih nije upozorio da ga moraju staviti u samoizolaciju, nisu im rekli da sumnjaju da se u bolnicu uvukao virus, da čekaju rezultate, ništa. Niti su im se javili kasnije, sutradan, za tri dana. To je toliko neodgovorno da ne možemo vjerovati – ispričao nam je blizak član obitelji koja je sada, pogađate, kompletno zaražena.

Pet novih zaraženih?

Obitelj je tek 7. travnja iz medija čula o problemima u bolnici u Stubičkim Toplicama. Dva dana kasnije dedina snaha (53) i unuka (20) dobile su simptome, testiranje je pokazalo da su pozitivne. Starija zaražena, kako doznajemo, još uvijek ima temperaturu 39 i kašlje.

Nakon njih, simptome Covida-19 počeo je pokazivati i deda te njegov sin. Obojica su pozitivni, ali imaju blažu sliku.

– Nema dvojbe, virus je djed donio iz Stubičkih toplica. Ne znamo jesu li svjesni što su svojim prešućivanjem napravili? Pa mi smo kontaktirali sa susjedima. S obzirom da je djed operirao kuk, trebala nam je pomoć pri presvlačenju i kupanju. Zaražena je i pomoćnica – očajni su bliski članovi obitelji.

Situacija u toj obitelji je ozbiljna. Rezultate testiranja čekaju još djedov unuk i njegova supruga koji žive u drugoj kući, ali u istom dvorištu, te troje susjeda koji su s djedovim ukućanima bili u kontaktu.

Riječ župana i priča se mijenja

Šlamperaj, neodgovornost ili djelo s predumišljajem političko vodstvo u Zagorju uporno pokušava demantirati. Iako nam je u četvrtak dr. Ivan Lipovac, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije vrlo jasno rekao da su bolnici dali preporuke da ne otpuštaju pacijente barem 14 dana, kako bi pratili situaciju, u petak je, nakon razgovora sa županom Željkom Kolarom okrenuo priču. Nije rekao da to nije izjavio, ali je rekao da… Zapravo, ne znamo što je točno rekao. Teško je razumjeti.

– Ne, još jedan prijepor oko… Gledajte, mi smo to, znači, tri… Ajmo reći tri faze… Kad se to otkrilo, znači, detektirali smo koji su bili bliski kontakti. Pacijenti koji nisu bili bliski kontakti su… Znači, oni su… Znači, rečeno im je da mogu ići doma… – govorio je u petak dr. Lipovac.

Tko je jači, struka ili politika?

Kako god, stojimo iza svakog slova ispričane priče u četvrtak. Tada nam je dr. Lipovac rekao: ‘Dobili su upute da ne otpuštaju nikoga, tako im je rečeno. Na žalost, ispalo je drugačije, pa postoji mogućnost širenja zaraze. Zašto su ljude slali doma, to morate pitati ravnatelja ‘.

Ravnatelj je demantirao Lipovca, tvrdi da su radili sve po uputama. Pitanje je samo po čijim, po uputama epidemiologa ili lokalne politike? U svakom slučaju, rezultat ovakvog rada su ogromni propusti koji su rezultirali širenjem zaraze koja se mogla spriječiti. Samo su obiteljima pacijenata trebali, na koncu i morali reći, da član obitelji mora u karantenu. Ali, kako staviti u kućnu karantenu nepokretnog pacijenta koji treba skrb?

Koliko je još otpuštenih pacijenata na ovakav način zarazilo članove obitelji po povratku doma?

Znamo i za treći slučaj. O njemu ćete čitati u subotu…

Nakon pojave virusa bolnica se rješavala pacijenata!?