Regenerator, Silos i Inkubator tri su dijela jednoga koncepta, re-GENERATORA, budućeg zagorskog Centra urbane kulture. re-GENERATOR Zabok projekt je za mlade Zaboka, Krapinsko-zagorske županije, ali i za sve mlade iz drugih dijelova Hrvatske koji će pronalaziti brojne urbane sadržaje koji će se nuditi.

Regenerator, Silos i Inkubator

Kapitalna je to investicija Grada Zaboka, koji je i nositelj projekta, a njegova realizacija ovisi o odluci nadležnog ministarstva. Zabok bi, ako projket bude dobio pozitivnu ocjenu, dobio bespovratna sredstva te u kratkom roku izgradio Centar urbane kulture. Novac je to koji je EU namijenila za obnovu tzv. brownfield lokacija, a to su bivše vojarne i industrijska područja. Zabok ovim projektom, kojeg su odlično osmislili arhitekti iz m v a studija, time želi obnoviti poznato zabočko industrijsko područje.

Na glavnom pristupnom trgu Red Carpet organizirat će se koncerti, kazališne predstave, sajmovi, perfomansi, tribine…

Prema projektu, transformirao bi se nekadašnji prostor Regeneracije. Bio bi to složeni sustav sastavljen od postojećeg i dva nova prostorno-funkcionalna sklopa, a to su Regenerator, Silos i Inkubator. Te tri cjeline mogu funkcionirati potpuno neovisno, ali mogu biti povezane i u jedinstven prostor. Stara hala Regeneratora, dvije nove dogradnje i nov trg nerazdvojni su dijelovi istoga prostora. Djeluju kao novi drušveni centar, ali i nova programska točka u transformaciji nekadanje industrije u novi gradski centar.

Cilj: Uključiti mlade u javni život grada

U Regeneratoru, koji već ima koncertni prostor, rekonstrukcijom bi se u toj cjelini izgradilo nekoliko potpuno opremljenih sviraonica, tonski studio i prostori za izvođače. Silos bi bio uredski prstor za udruge. Na najvišim etažama, kroz potpuno ostakljena pročelja, otvara se pogled na cijeli grad. Inkubator bi bio izložbeni prostor, kino-klub i malo kino u prizemlju. Na katu bi bile fleksibilne radne i radioničke prostorije, a na najvišem katu sobe za smješaj izvođača i volontera. Te će tri kuće povezati glavni pristupni trg, Red Carpet. Vanjski je to prostor na kojem će se moći organizirati koncerti na otvorenom, kazališne predstave, kino projekcije, izložbe. Bit će tu i prostora za tematske mini sajmove, performanse, tribine…

Zabok je oduvijek bio dio urbane kulture. Izgradnjom re-GENERATORA dao bi mladima nove mogućnosti za stvaralaštvo

Ovim projektom Zabok bi ostvario svoj cilj, privukao mlade koji bi se uključili i sudjelovali u javnom žvotu grada. Projekt je vrijedan 37 milijuna kuna. Kako je Zabok oduvijek mjesto u koje gravitiraju mladi i izvan Zagorja, ovo je prirodan proces koji će, nadamo se, prepoznati i ocijeniti ga pozitivnom ocjenom.

re-GENERATOR u brojkama

Tri prostorne jedinice, 2200 četvornih metara, glazbeni studio, 16 ležaja za volontere i gostujuće izvođače, kapacitet kluba za 500 ljudi, 32 zaposlena, tri opremljene sviraonice, kapacitet dvorane za projekcije za 36 ljudi, 1000 ljudi kapacitet vanjskog prostora, kafić s 50 mjesta i NULA prepreka za osobe s invaliditetom.