Pučko otvoreno učilište Krapina uspješno privodi kraju projekt ‘OK! Otkrijmo kreativnost’. U proteklih gotovo godinu dana na projektu su sudjelovale 54 osobe starije od 54 godine koje su bile uključene u različite kulturne i umjetničke aktivnosti.

Umjetničke radionice vodile su renomirane umjetnice Ljerka Njerš, akademska slikarica, Dominique Jurić, profesorica likovne kulture, mag. edu. i dr. art. Mirjana Smolić.

Umjetnost stvara prijateljstva

– Projekt je nadmašio sva naša očekivanja. Osim lijepih radova, nastale su nove suradnje i prijateljstva. S domovima umirovljenika i pučkim učilištima, s kojima smo surađivali tijekom projekta, potpisana su pisma namjere o budućim aktivnostima na sličnim projektima – zadovoljna je Grozdana Pavlović, ravnateljica POU Krapina.

Vesna Kunštek, kustosica Galerije grada Krapine i voditeljica projekta, istaknula je da su polaznici sudjelovali u pet ciklusa umjetničkih radionica, dva ciklusa umjetničke radionice vitraja i 3 ciklusa umjetničke radionice keramike. Svoje su radove izložili na čak pet izložbi.

– Tijekom radionica bilo je krasnih druženja i nastali su lijepi radovi koji su postali dio umjetničke ponude Krapine – rekla je Kunštek.

Može se i sa 90

Polaznici su svoje radove izložili na čak pet izložbi. Ova, na kojoj su izložena odabrana djela sa svih pet radionica,  otvorena je do 20. kolovoza

Mirjana Smolić je vodila 2 ciklusa radionica keramike. Izrađivali su se nakit, zdjelice, figurice, zidne slike od gline… Ciklus jednodnevnih radionica bio je u domovima za starije i nemoćne Sveti Nikola u Krapini, u Rezidencija Kastelan u Tuheljskim Toplicama te u Domu za odrasle osobe Lobor – grad.

– Bilo je polaznika i od 90 godina i bilo je dirljivo ponuditi im rad s glinom. Kad su se ohrabrili, bili su nezaustavljivi i izradili su divne radove – rekla je Mirjana Smolić.

Naglasila je da su i izložbe tijekom projekta doprinijele stvaranju kreativnog ozračja u Krapini.

Dva ciklusa radionica vitraja vodila je Dominique Jurić, profesorica povijesti umjetnosti i etnologije te profesorica likovne kulture. Naglasila je da je pokretanje radionica vitraja, s obzirom na zahtjevnost tehnike, bila hrabra odluka.

– Svi radovi su vrlo visoke umjetničke kvalitete, polaznice su bile iznenađene rezultatima. Izložba je bila trenutak koji će svi pamtiti. Osnivanje ateljea vitraja u Krapini doista je velika stvar – izuzetno je zadovoljna Jurić.

Cilj: Poboljšanje vještina

U Galeriji grada Krapine otvorena je izložba odabranih radova sa svih umjetničkih radionica, a tiskan je i prigodan katalog. Na otvorenju je nastupio zbor Udruženja umirovljenika Krapina Gajev spomenek. Izložba se može razgledati do 20. kolovoza.

Cilj projekta ‘OK! Otkrijmo kreativnost!’ je poboljšanje socijalnih, kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina osoba starijih od 54 godine. Projekt je vrijedan 238.862,03 kune od kojih EU sufinancira 203.032,72 kune, 85 posto, u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Ostatak od 15 posto plaća Ministarstvo kulture. Projekt se počeo provoditi 23. srpnja 2018., a završit će 23. srpnja ove godine