Pokreni Zabok je građanska volonterska platforma s ciljem poboljšanja javnih dobara i kvalitete života u gradu Zaboku. PZ nije udruga, nema novca, nije vezana uz rad ni jedne političke stranke. Nema predsjednika, članove, članarinu, prostor niti sponzore. Oni su platforma koja pomaže građanima da se njihov glas čuje i pritom javni interes uvijek stavlja ispred privatnog.

Organizacija bez vođe

Pokreni Zabok nije prva takva inicijativa u Hrvatskoj. Aktivne su već 1postozagrad u Zagrebu, Plus za Koprivnicu, Karlovačka pozitiva i Građanska akcija Trogir. Nitko od njih nema službene predstavnike ni voditelje, niti su formalno organizirani. Pokreni Zabok krenuo je s aktivizmom 2018. nakon želje nekolicine građana da budu više uključeni u razvoj grada.

– Niti jedan pojedinac ne stoji ispred PZ-a, već je ona tu da omogući svakom građaninu da se uključi u inicijativu koju smatra vrijednom. Platforma je tu zbog grada i građana, umjesto promocije bilo kojeg pojedinca – kažu nam iz Pokreni Zabok.

Pokreni Zabok bori se i za čisti okoliš. Građani svoje fotografije šalju PZ-u, a oni o tome obavještavaju nadležne

– U radu platforme sudjeluje velik broj građana raznih profila i dobnih skupina, svi s jednim zajedničkim interesom, a to je ljubav prema svom gradu. Glavni alat komunikacije nam je facebook stranica – dodaju.

Uvijek netko nešto zna

Neki od volontera, kažu, spretniji su u pisanju dopisa, neki u internetskoj komunikaciji, neki se razumiju u javni prostor i okoliš, neki jednostavno šalju fotografije, pa se tako svatko uključi na svoj skroman način. Nekad ideju pokrene netko mlađi, nekad neki umirovljenik.

– Upravo to je i cilj platforme, zalaganje svih građana za vlastiti grad, što u konačnici rezultira boljim gradom za sve stanovnike –

Svaki pomak znači bolji grad

Do sada su  pokrenuli nekoliko inicijativa: obnova i osposobljavanje punktova za besplatnu pitku vodu u Zaboku, očuvanje stabala i zelenih površina u parku Milana Prpića, sadnja drvoreda i žive ograde u ulici Matije Gupca, sadnja stabala kod trgovine Lidl, iscrtavanje oznaka za zabranjeno parkiranje na parkiralištu kod parka Milana Prpića.

Park Milana Prpića pluća su grada. Početkom rekonstrukcije željezničke pruge posječena su i stabla. Građani se bune

– Neke inicijative će na realizaciju čekati možda i godinama, no svaki pozitivan pomak znači bolji grad – optimistični su.

Uključi se i ti za bolji Zabok

Osim uključivanja u već pokrenute inicijative, građani mogu na facebook stranici isticati pozitivne ili negativne primjere u gradu, davati ideje, komentirati. Bilo tko od građana može predstaviti svoju ideju za inicijativu www.facebook.com/pokrenizabok/ ili na e-mail [email protected].