‘Više od farme’ nacrt je Strategije poljoprivrede 2020.-2030., kojom se u desetogodišnjem periodu planira udvostručiti poljoprivredna proizvodnja

U fokusu strategije su proizvodnja mesa, mlijeka, voća i povrća i podizanje infrastrukture kao što su hladnjače, skladišta, plastenici i staklenici.

Određen smjer razvoja

Nacrt strategije u Stubičkim Toplicama predstavio je Zdravko Tušek, tajnik u Ministarstvu poljoprivrede. Pojasnio je kako je Hrvatska dosad planirala financiranje proizvodnje kroz europske fondove, a da je ovo prvi puta, i to nakon 18 godina, da Hrvatska određuje smjer razvoja za idućih 10 godina.

Poljoprivrednici, njih 42, potpisali su nove ugovore o o dodjeli potpore

– Nakon godinu i pol intenzivnih konzultacija s dionicima, proizvođačima, udrugama i poljoprivrednom komorom donijeli smo strategiju koju prezentiramo diljem zemlje. U desetogodišnjem periodu planirano je udvostručiti vrijednost poljoprivredne proizvodnje kako bismo imali proizvode s dodanom vrijednošću i to one koje trenutno najviše uvozimo – rekao je državni tajnik.

Potpisana 42 ugovora

U sklopu predstavljanja nacrta strategije, dodijelio je 42 nova ugovora s ukupnim odobrenim iznosom potpore u vrijednosti od 6,7 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.–2020.

– U Krapinsko-zagorskoj županiji poljoprivrednim proizvođačima isplaćeno je više od 680 milijuna kuna, što kroz izravne potpore, što kroz mjere ruralnog razvoja. Velik dio se odnosi upravo na male i mlade poljoprivredne proizvođače koji su svoje projekte financirali iz mjera ruralnog razvoja, a velik dio se odnosi i na projekte infrastrukture – dodao je Tušek.

Žarko Tušek (lijevo) i Zdravko Tušek (desno) naglasili su da je ovo strateški projekt za poljoprivredu

Grad Oroslavje potpisao je ugovor za izgradnju, odnosno uređenje tržnice, a Općina Kumrovec za šumsku infrastrukturu.

Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Žarko Tušek naglasio je kako po prvi puta imamo Vladu koja kroz Ministarstvo poljoprivrede strateški razmišlja o razvoju poljoprivredne proizvodnje na području županije.

– Jedan takav odnos ovaj kraj kroz poljoprivrednu politiku nikad nije imao i treba čestitati svima koji na tome predano rade – rekao je Žarko Tušek, nositelj HDZ-ove izborne liste u III. jedinici.