NE petardama! Pucanjem ne slavimo ništa osim primitivizma

Pirotehnika nisu igračke već eksplozivna sredstva! Ne kupujte pirotehniku djeci! Ako baš morate, ne dajte im da ih koriste sami i bez nadzora! Ne postoji dječja pirotehnika!

Nema dječje pirotehnike!

Ovo su apeli iz policije s kojima se u potpunosti slažemo. Za akciju Mir i dobro sigurno znate, no pitanje je koliko se i sami pridržavate pravila i Zakona?

– Unatoč uvriježenom mišljenju da je pirotehnika I. kategorije dječja pirotehnika, to je velika pogreška, jer ju ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina. Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja određena je novčana kazna od 1.000,00 do 3.000,00 kuna za zakonske zastupnike, roditelje, skrbnike djece koja upotrijebe pirotehnička sredstva. Ovu pirotehniku smiju koristiti djeca starija od 14 godina dok pirotehnička sredstva II. i III. kategorije, koja u sebi imaju veću količinu eksplozivnih tvari, smiju koristiti osobe starije od 18 godina – pojasnili su u policiji.

Zabranjena je nabava, prodaja i uporaba petardi i redenika iz kategorije F3. U skladištima kao i u prodaji na hrvatskom tržištu ne smije se naći pirotehnika koja na sebi nema oznaku CE. Građani mogu isključivo za osobnu uporabu preko državne granice prenositi do dva kilograma neto mase pirotehničke smjese (sredstava) I., II., i III. kategorije, osim redenika i petardi iz kategorije III. i označene oznakom CE.

Kazne i do 80.000 kuna

Kazne za nepoštivanje odredbi Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja iznose od 1.000,00 do 15.000,00 kuna za fizičke osobe, te 1.000,00 do 80.000,00 kuna za pravne osobe.
Pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina mogu biti kažnjeni novčanom kaznom od 10.000 do 30.000 kuna.
Pirotehnička sredstva II. i III. kategorije smiju se upotrebljavati isključivo od 27. prosinca do 1. siječnja!

Ne želite ovako dočekati Božić ili Novu godinu! Radije novac, umjesto na petarde, potrošite na neko dobro djelo

Svaka upotreba prije Božića i nakon 1. siječnja je kažnjiva! Policija vas poziva da slobodno prijavite svako kršenje zakona ili ugrožavanje mira, zdravlja, pa i života.

– Policija žurno izlazi na sve dojave građana, pa tako i na dojave da se bacaju petarde i druga pirotehnička sredstva. Dojave u kojima se prijavljuje pucanje iz vatrenog oružja, shvaćaju se vrlo ozbiljno te dobivaju prioritet u postupanju – poručili su iz Ravnateljstva policije.

‘Zovite 192, ne sukobljavajte se’

Kada je riječ o neovlaštenoj uporabi vatrenoga oružja, primjerice pucnjavi iz vatrenoga oružja u alkoholiziranom stanju ili povodom ‘slavlja’ nekog događaja, riječ je o kaznenom djelu, naglašavaju u policiji.

– I pravovremenom dojavom policiji građani mogu spriječiti tragične posljedice ovakvoga čina – pozvali su iz Ravnateljstva da građani svakako prijavljuju uporabu oružja za ‘slavlje’.

Želite li vašem djetetu ovo? Ne? Onda budite pametni i odgovorni roditelji. Pirotehnika nije igračka!

– Od početka ovogodišnje operativne akcije Mir i dobro policija je već podnijela određeni broj optužnih prijedloga zbog korištenja pirotehničkih proizvoda u vremenu kada je to zabranjeno i na mjestima gdje to nije dopušteno, na mjestima gdje se okupljaju ljudi i u zatvorenim prostorima. Isto tako, tijekom blagdana povremeno dolazi do sukoba pojedinaca koji bacaju petarde na mjestima i u vrijeme kada je to zabranjeno s drugim građanima. Preporučamo da građani ne ulaze u prepirku i sukobe s takvim osobama, nego da događaj prijave policiji. U slučajevima sukoba osoba koje bacaju petarde s drugim građanima, policijski službenici često su prisiljeni podnijeti prekršajne prijave kako protiv osoba koje su bacale petarde i time počinile prekršaj, tako i protiv građana ukoliko su sudjelovali u sukobu – upozoravaju iz Ravnateljstva.

I životinje vas mole za mir

Mislite i na životinje. I one koje žive u prirodi, ali i na kućne ljubimce. Mislite na pse i mačke. Ne pucajte! Ne budite primitivni! Poštujmo i ljude i životinje i njihov mir.

Neki se psi užasavaju pucnjave. Nažalost, posljedice su nerijetko i – srčani udar. Budite veseli, ali civilizirani

Više o 5.000 pasa i mačaka na godinu ugine zbog petardi!? Mnogi psi imaju fobiju od snažnih zvukova. Imaju izuzetan sluh, dva puta osjetljiviji od ljudskoga i oni mogu uloviti frekvencije koje su izvan našeg dosega. Zato grmljavina i eksplozije mogu imati razarajući utjecaj na njih i njihovo ponašanje.