Ako netko zna za laboratorij koji privatno testira, nazovite nas i obavijestite nas o tome, apelirao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na redovitom obraćanju javnosti Nacionalnog stožera civilne zaštite.

‘Vjerujte struci’

Pojavile su se informacije kako neki laboratorij obavlja privatna testiranja. To, dakako, znači i da ta testiranja naplaćuju. Capak je otklonio takvu mogućnost, odnosno upozorio da privatnih testiranja nema. Dodao je kako bi takav angažman znatno poremetio njihov rad i praćenje epidemije.

– Sva testiranja obavljaju se isključivo u nekoliko državnih institucija – potvrdio je.

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je kako je dobio nekoliko informacija o tzv. brzim testovima.

– Postoje ljudi koji se vode ekonomskim interestima, no vrijednost tih testova je upitna. Ne kupujte takve testove, jer su oni kontraproduktivni. Ako imate temperaturu i postoji sumnja na kontakt, u nekoliko navrata smo ponavalji proceduru, javite se svom liječniku, epidemiologu. Ako struka procijeni da treba, testirat će vas – naglasio je Beroš.

‘Slušajte upute struke’

– Razumijem strah, paniku i brigu, ali ćemo svi biti sigurniji ako se svi ponašate na ovaj način – ponovio je još jednom ministar Beroš.

Još je prije nekoliko dana Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević rekla kako su i oni na hospitaliziranim pacijentima isprobali ponuđene ‘brze testove’. Testovi nisu upotrebljivi!

– Taj je test kod zaraženoga pokazao da je negativan, a čovjek je pozitivan. I dalje ćemo raditi isključivo svoja testiranja – naglasila je Markotić.

Po gradovima su oformljene ambulante u kojima liječnici pregledavaju ljude koji sumnjaju na zarazu i rade 24 sata na dan. U Krapinsko-zagorskoj županiji to je ambulanta u Oroslavju, Stjepana Radića 6a. Dežurni liječnici javit će vam se na broj 049/264-057.