Mladi, alkohol i vožnja bila je tema kojom je Mreža udruga Zagor obilježila Mjesec borbe protiv ovisnosti. Kroz predavanje se istaknula važnost edukacije mladih na prevenciji ovisnosti i sigurnosti u prometu.

Uključene sve srednje škole

Alkohol jedan od četiri uzroka prometnih nesreća. Preventivni program Bez promila pokrenut je 2013. s ciljem smanjenja broja prometnih nesreća i podizanja svijesti o stravičnim posljedicama konzumiranja alkohola osoba koje sudjeluju u prometu, posebice mladih vozača.

– Aktivnosti projekta uključuju predavanja na temu u srednjim školama te u autoškolama za mlade vozače. U srednjim školama provode se akcije za učenike koje su usmjerene na rješavanje zadataka i igara s tzv. pijanim naočalama kojima se simulira iskrivljena percepcija vida, odnosno slika kakvu imaju osobe u alkoholiziranom stanju. Godišnje je u aktivnosti programa uključeno gotovo tisuću učenika iz svih devet srednjih škola u županiji – istaknuli su u Mreži udruga Zagor.

Stavovi i navike mladih

Na predavanju u Srednjoj školi u Krapini policajac Marijan Grmovšek prezentirao je temu Mladi vozači i promet. Sudionici su imali priliku čuti koji su to osnovni čimbenici sigurnosti prometa, koje greške rade mladi vozači, koji su najčešći uzroci prometnih nesreća koje izazivaju mladi vozači. Predstavljeni su i podaci o prometu i prekršajima u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Ana Đurkan iz Mreže udruga Zagor predstavila je rezultate provedenog anketnog ispitivanja učenika i učenica srednjih škola. Anketno ispitivanje provedeno je s ciljem dobivanja uvida u stavove i navike mladih osoba po pitanju izlazaka, konzumacije alkohola i vožnje u alkoholiziranom stanju.

Neki su nesvjesni posljedica

– Rezultati ankete pokazali su da se većina mladih odgovorno ponaša prilikom izlazaka i konzumacije alkohola. Većina ispitanih, koji imaju vozačku dozvolu, odgovorno se ponašaju u prometu, što nam govori kako preventivne mjere imaju učinak. No još uvijek postoji određeni postotak mladih koji nisu dovoljno odgovorni i svjesni posljedica. Upravo zbog njih je potreban daljnji nastavak preventivnih mjera i preventivnih projekata – naglasila je Đurkan.

Obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti organizirano je u okviru projekta ‘Bez promila’ koji provode Mreža udruga Zagor, Policijska uprava krapinsko-zagorska, Udruga Regenerator i Krapinsko-zagorska županija. Projekt sufinancira Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa pri Ministarstvu unutarnjih poslova.