Tko nije jeo i pio u Lojzekovoj hiži, ne zna što je propustio. Ovo seosko gospodarstvo mamac je za istinske gurmane, za one koji su odani domaćoj, tradicionalnoj zagorskoj hrani spravljenoj po starinskim receptima. Onak’ kak’ su kuhale naše bake, tak’ se i danas sprema jelo pri Lojzeku.

Lojzekova hiža je u selu Gusakovec u Gornjoj Stubici. Od Zagreba je to 30-ak kilometara, no pri Lojzeku vole jesti svi, Dalmatinci, Slavonci, Međimurci, Baranjci, Istrijani… Ugostio je i mnoge poznate osobe. Nitko ne može odoljeti mirisu i okusu njihovih domaćih specijaliteta.

Domaći ugođaj, domaća hrana

Zagorska juha, pečena raca, purica, odresci s gljivama u bučinom ulju i košticama, domaće kobasice, salame, sir, domaće salate, ukiseljene gljive, Lojzekov ‘zagrebački’, koji je punjen kravljim sirom i domaćom dimljenom šunkom… Koliko god siti bili, miris i izgled ‘prislit’ će vas da probate barem još malo ‘i ovoga’.

Već pomalo zaboravljeni karirani stolnjaci Lojzekovoj hiži daju posebnu domaćinsku, zagorsku notu i ugođaj

– Jako nam je bitno da se gost osjeća opušteno, kao da je doma i da istinski uživa u hrani – kaže Darko Grden, vlasnik Lojzekove hiže.

Kod Lojzeka posebnu pažnju posvećuju hrani. Zato su i nominirani za gastro-trofej Gault&Millau za 2019.

Kod Lojzeka se ne može dogoditi da pojedete išta iz uvoza ili nekontroliranoga uzgoja. Meso, povrće, jaja, voće, mliječni proizvodi… Sve je iz njihova dvorišta ili s drugih seoskih gospodarstava. Upravo domaći, tradicionalni uzgoj hrani daje karakterističan okus, miris i boju. Već pri samom ulasku u Hižu to ćete osjetiti. Kao i miris pravih, domaćih zagorskih štrukli, gibanica, savijača… I rakija je domaća, a naravno i vino. Uz zagorske specijalitete najbolje pašu pravi, Lojzekovi gemišti.

Probajte i vi život na selu

No Lojzekova hiža nije ‘samo’ hrana. Ta drvena jednokatnica, izgrađena u zagorskom stilu, zove vas da ostanete malo na selu i odmorite se. Tko voli starinski ambijent, karirane stolnjake i zavjese, drvenne krevete, pogled na prirodu, probuditi se uz kukurikanje kokota i kokodakanje kokoši, tko voli probudti se odmorno, otvoriti prozor i udahnuti svježi zrak, ostat će kod Lojzeka. Možete provesti vikend, tjedan, ma i mjesec ako vam treba pravi odmor.

U jutro će vam poslužiti obilan doručak nakon kojeg ćete imati snage za razgledavanje Zagorja. Okolica je bogata povijesnim znamenitostima. U blizini je Hrvatsko nacionlno svetište Marija Bistrica, u Gornjoj Stubici stara Gupčeva lipa, Muzej seljačkih buna u plemićkom dvorcu obitelji Oršić. Lojzekova je hiža okružena šumom i zelenilom, djeca imaju ogromno igralište za trčkaranje na svježem zraku, bezbrižno možete šetati prirodom kroz ovo predivno zagorsko selo.

Seosko gospodarstvo već je godinama pri samome vrhu turističke i gastronomske ponude, a zapazili su to i stranci

I, naravno, vratiti se k Lojzeku na ručak, večeru. Okrijepiti se, odmoriti. Kod Lojzeka ćete garantirano uživati. Od tamo još nitko nije otišao razočaran, gladan ili žedan.

Dočekat će vas kao stare prijatelje

O njihovoj gastronomiji pisali su mnogi, prepoznali su kvalitetu i zdravlje u njihovoj hrani. Nagradio ih je već i britanski Guardian, a nominirani su i za ovogodišnji trofej Gault&Millau. Riječ je o francuskom gastronomskom vodiču čiji je ključni moto pri dodjeli trofeja ‘Luksuz je u kvaliteti, a ne u cijeni’. Već sama nominacija je veliko priznanje.

I da, kod Lojzeka je kvaliteta luksuz, cijene su i više nego povoljne, a porcije obilne. Gostoprimstvo je neprocjenjivo. Dočekat će vas i odnositi se prema vama kao prema najdražim prijateljima. I zato preporučamo Lojzekovu hižu!