Staklo, smeće, stare gume. Slika je to Zagorja ‘zelenog’ u šumarku između Budinščine i Pažurovca. Fotografije nam je poslala čitateljica, snimila ih je u nedjelju 20. listopada.

Smeće nije s Marsa

– Inače ne prolazim tuda, ali sam išla u dulju šetnju i nabasala na tu ‘zanimljivost’. To je kratak puteljak od glavne ceste prema njivama i vinogradu. Teško da se može i koristiti jer je smeće nabacano u debelim slojevima, pa je i pješice teško preskakati sve te hrpe – žalosna je čitateljica.

Divlji deponiji, uz sve postojeće, one legalne, i dalje postoje. Nitko nam ih ne stvara, smeće ne pada s Marsa, ostavljamo ga mi sami.

Fine gradske guzice

– A joj, znam koji je to sporedni put. A da, budemo ga počistili. Već jesmo, a onda kroz neko vrijeme opet ispočetka. Sanirali smo već 10 divljih odlagališta, ali ljudi uvijek iznova navoze smeće – ogorčen je i načelnik Budinščine Radovan Hercigonja.

Kaže da to ne rade domaći ljudi, jer koriste sve legalne načine zbrinjavanja, redoviti odvoz, na tri groblja velike kontejnere za odlaganja, eko otoke po svim mjesnim odborima i reciklažno dvorište u susjednoj Konjščini.

– Domaći brinu o svom okolišu i čuvaju prirodu. Znate ko vam to dela? Vikendaši. Fine guzice iz Zagreba. Dolaze na vikendice ili u roditeljske kuće kaj imaju, usput sa sobom dopeljaju sav otpad, skrenu s glavne ceste u šumarke, bace i odu. Još ak nekaj renoviraju tam di žive, dopeljaju nam i građevinski otpad. U šumi im je besplatno, na Jakuševcu moraju platit. Tak to je i tak bum rekel – pojadao nam se načelnik.

Stižu nadzorne kamere!

Rekao je da će ovih dana počistiti ovo smeće. Dugoročno problem misli riješiti postavljanjem nadzornih kamera koje su već u postupku nabavke.

– Imamo tih nekoliko lokacija na koje nam stalno bacaju smeće u prirodu. Postavili bumo kamere, pa nek plaćaju kazne – dodao je.

Ljudi, ne zagađujte prirodu, osvetit će nam se! Ako vidite nekoga da baca otpad, zapišite registraciju, fotografirajte i prijavite. Svaku sanaciju svi mi plaćamo iz svog džepa!

Fotografije možete poslati i na mail [email protected]. Čuvajmo prirodu zajedno!