U Općini Mače djeluju četiri mjesna odbora. Za svaki od njih predviđeno je po 100.000 kuna godišnje. Mještani sami odlučuju na što će taj novac potrošiti, a uglavnom ga troše na komunalne radove.

Zajedničkim snagama

U Malom Bukovcu, na bregu Hrvoji, uglavnom su klijeti i vikendice. Pristupni put bio je u lošem stanju, pa su ‘vikendaši’ odlučili pokrenuti akciju uređenja. Kako cijeli teret ne bi pao na ‘blagajnu’ Mjesnog odbora, sami su prikupili veći dio novca, a iz ‘kase’ uzeli koliko im je još nedostajalo.

Vlasnici klijeti i vikendica udružili su snage i fizički pomogli u uređenju puta. Poslije su si zaroštiljali i podružili se

– Podržala sam njihovu inicijativu. Kako su sami skupili dio novca i sudjelovali u radovima, novac koji je predviđen za njihov Mjesni odbor tako će biti bolje raspoređen i za druge radove na drugim lokacijama – zadovoljna je načelnica Mača, Mladenka Mikulec.

Radovi pomirenja

Pozvala je i druge da slijede njihov primjer, da pokrenu akcije u svojim ulicama, a Općina će se uključiti i pomoći u radovima.

Iz općinskog proračuna tad se uglavnom plaćaju materijal i strojevi, a ako mještani pomognu u radovima, kao u Malom Bukovcu, ne moraju se dodatno platiti radnici.

– Usput su se ljudi podružili, poslije zaroštiljali, pa i pomirili oni koji su bili u svađi dvadeset godina, a da ni ne znaju zakaj su bili posvađani – kroz smijeh je komentirala načelnica.