Posao tražim četiri godine. Poslala sam više od stotinu molbi. Mislila sam da je korektno od mene da potencijalom poslodavcu kažem da bolujem od multiple skleroze. Moja iskrenost mi se obila o glavu, priča nam Marija Škuranec iz Krapinskih Toplica (30).

Potpuno sposobna za rad

Marija je ekonomistica. Iako su simptomi počeli puno ranije, multipla skleroza dijagnostocirana joj je prije četiri godine. Ona je pokretna, vedra, komunikativna. Ni po čemu se ne može zaključiti da boluje od multiple. Redovito uzima terapiju i potpuno je samostalna i sposobna za rad u struci.

– Jedino se nakon dužeg sjedenja moram malo ustati i protegnuti, jer me bole leđa. To je jedino što bih tražila poslodavca, da mogu ustati od stola i protegnuti noge – kaže skromna Marija.

Majka je četvero djece. Najstariji ima 12 godina, a trojčeki su stari 10. Kaže, posao mora pronaći.

Projekt KISS

– Puno puta sam se pitala trebam li u molbama navesti svoju dijagnozu. Iako zakonski to nisam obavezna, fer je reći. Na molbe u kojima sam to navela, nikada nisam ni dobila odgovor. Osim iz državnih institucija koje me po zakonu moraju pozvati na razgovor. No, recimo da bi nakon tog razgovora uvijek netko bio bolji od mene na testiranju – tako to za javnost tumači ova hrabra žena.

Marija nema nikakvih fizičkih prepreka za rad. Stalno ulaže u edukaciju. Sada će kroz projekt KISS učiti napredni engleski

Nakon što joj je dijagnosticirana multipla skleroza, teško je to prihvatila. Bila je uplašena, izgubljena, neshvaćena. Odlučila se je ne sažalijevati. Uključila se u rad Društva multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije. Iako i preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ide na tečaj prekvalifikacije za samostalnog knjigovođu, preko Društva se uključila u projekt KISS.

S dijagnozom najmanje bolovanja

‘KISS – Kreativne industrije, samozapošljavanje i samopouzdanje’ projekt je koji financira Europski socijalni fond u okviru Operativnog programa ‘Učinkoviti ljudski potencijali’. Provodi ga Društvo multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije s partnerima Mreža udruga Zagor i Krapinsko-zagorska županija. Nude verificirane programe koji se kasnije upisuju u radnu knjigu: web dizajn, modni dizajn, engleski jezik A1 i B1. Projekt u cijelosti financira Europska unija s 1.068.683,81 kuna.

– Prijavila sam se na napredni engleski. Educiram se, radim na sebi, jer trebam posao. I zdravima je teško naći posao, nama još teže. Ponekad se osjećam kao građanin drugo reda. Želim pošteno živjeti i pošteno raditi. Mislim da se ljudi s dijagnozom više trude od zdravih, a bolovanje najmanje koristimo. Nadam se da će to netko vidjeti, da će mi se otvoriti vrata, da ću potpisati ugovor i dobiti posao – optimistična je Marija.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost Društva multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije