Zbog povrataka virusa u Zagorje, Stožer civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije donio je nekoliko novih mjera, ali i zatražio od Nacionalnog stožera da striktno propiše nove mjere koje će vrijediti jednako za sve

Novozaraženi virusom COVID-19 je s područja Velikog Trgovišća. Zarazio se u Zagrebu, dobro se osjeća i na kućnom je liječenju. Epidemilozi su ‘obradili’ njegove kontakte i propisali im samoizolaciju.

Neprovedive odluke

Trenutno je u samoizolaciji 15 ljudi. Dio od njih su kontakti oboljeloga, većina njih iz Zagreba. Stožer poziva na oprez i odgovorno ponašanje, a s obzirom da je u Zagorju više od 1500 korisnika domova za starije i nemoćne, donijeli su odluku o zabrani posjeta.

– Zabrana posjeta vrijedi i za naše specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske i Stubičke toplice, te za sve staračke domove – rekao je načelnik Stožera Anđelko Ferek Jambrek.

Naglasio je i kako neke preporuke, koje je donio Nacionalni stožer, nisu provedive.

Kolar traži jednaka pravila

– Lokalni stožeri nemaju ovlasti ‘mobilizirati’ objekte kako bi u njih smjestili eventualno zaražene turiste. Mi ne možemo samo tako nekome ‘zaplijeniti’ objekt, to može samo država. Zato će hoteli biti dužni pripremiti prostore za samoizolaciju u kojoj će boraviti strani gosti. Ako je riječ o domaćima, zatražit ćemo pomoć policije kako bi zaraženoga prepratili do mjesta stanovanja – pojasnio je Ferek Jambrek.

Zamjenik načelnika i župan Željko Kolar prozvao je Nacionalni stožer zbog nedosljednosti. Zatražio je da propišu jasne mjere koje bi svima bile jasne.

– Da ljudi znaju kako se moraju ponašati. I da pravila vrijede jednako za sve, pa i političare – pozvao je Kolar.