Izvrsna vijest za mlade i sve koji se tako osjećaju. Zaboku je odobren projekt re-GENERATOR! Vijest kojoj smo se iskreno nadali, očekivali i konačno ispunjeni srećom i motivacijom idemo u realizaciju, objavili su iz Grada Zaboka.

Sufinancira Europska unija

re-GENERATOR će biti zagorski Centar urbane kulture. Za mlade Zaboka, Krapinsko-zagorske županije, ali i za sve mlade iz drugih dijelova Hrvatske koji će pronalaziti brojne urbane sadržaje koji će se nuditi.

Na glavnom pristupnom trgu Red Carpet organizirat će se koncerti, kazališne predstave, sajmovi, perfomansi, tribine…

Grad Zabok, kao nositelj projekta vrijednog oko 37 milijuna kuna, financirat će 15 posto, dok će preostalih 85 posto financirati Europska unija iz fonda koji je namijenjen za obnovu tzv. brownfield lokacija, a to su bivše vojarne i industrijska područja. Iznos EU je bespovratan.

Regenerator, Silos i Inkubator

re-GENERATOR je jedan koncept, a čine ga tri dijela, Regenerator, Silos i Inkubator. U cijelosti će se transformirati nekadašnji prostor Regeneracije. Bit će to složeni sustav sastavljen od postojećeg i dva nova prostorno-funkcionalna sklopa, a to su Regenerator, Silos i Inkubator. Te tri cjeline funkcionirat će potpuno neovisno, ali će biti povezane u jedinstven prostor. Stara hala Regeneratora, dvije nove dogradnje i novi trg nerazdvojni su dijelovi istoga prostora.

Zabok je oduvijek bio dio urbane kulture. Izgradnjom re-GENERATORA dao bi mladima nove mogućnosti za stvaralaštvo

Regeneratoru, koji već ima koncertni prostor, rekonstrukcijom će se u toj cjelini izgraditi nekoliko potpuno opremljenih sviraonica, tonski studio i prostori za izvođače. Silos će biti uredski prstor za udruge. Na najvišim etažama, kroz potpuno ostakljena pročelja, otvara se pogled na cijeli grad. Inkubator će biti izložbeni prostor, kino-klub i malo kino u prizemlju. Na katu će biti fleksibilne radne i radioničke prostorije, a na najvišem katu sobe za smješaj izvođača i volontera.

Zabočki Red Carpet

Te će tri kuće povezat će glavni pristupni trg, Red Carpet. Vanjski je to prostor na kojem će se moći organizirati koncerti na otvorenom, kazališne predstave, kino projekcije, izložbe. Bit će tu i prostora za tematske mini sajmove, performanse, tribine…

No, pred Gradom je još puno posla. Projekt je prošao treću fazu ocjene kvalitete i odobren je. Ugovor bi se mogao potpisati kroz mjesec dana, ali do početka radova treba zadovoljiti svu silu hrvatske birokracije, kao što su postupak javne nabave, odabir izvođača radova, sačekati eventualne žalbe…

– Jedva čekamo da radovi počnu, ali smo svjesni da je tek sada pred nama jedan put koji nije jednostavan. No projekt je odobren i realizirat ćemo ga – izuzetno je sretna zamjenica gradonačelnika Valentina Đurek koja je na projektu radi od prvih koraka.

re-GENERATOR u brojkama

Tri prostorne jedinice, 2200 četvornih metara, glazbeni studio, 16 ležaja za volontere i gostujuće izvođače, kapacitet kluba za 500 ljudi, 32 zaposlena, tri opremljene sviraonice, kapacitet dvorane za projekcije za 36 ljudi, 1000 ljudi kapacitet vanjskog prostora, kafić s 50 mjesta i NULA prepreka za osobe s invaliditetom.