Obrazovanje, osposobljavanje, usavršavanje i prekvalifikacija odraslih, izložbe, koncerti, kazališne predstave, kino, kulturno-umjetnički programi, promicanje kulturno–umjetničkog stvaralaštva, radionice za djecu, odrasle, starije, projekti financirani iz EU fondova…

Sve to u svom programu ima Pučko otvoreno učilište Krapina. Praćenjem unazad nešto više od godinu dana, uočili smo kako POU Krapina odskače od drugih javnih ustanova za odgoj i obrazovanje. Oni jednostavno – rade.

Iz EU fondova dva milijuna

Ljudi tamo nisu zaposleni da bi došli na posao i čekali kraj radnog vremena. Oni stvaraju, osmišljavaju, pišu projekte, provode ih, organiziraju. Svojim radom pokazuju kako se može i kako se treba. I da javna ustanova nije samo mjesto gdje će se nekoga uhljebiti.

Grozdana Pavlović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta, samo je od ljeta 2018. iz EU fondova izvukla gotovo dva milijuna kuna bespovratnih sredstava

Dok drugi nisu priskrbili niti kunu, POU Krapina je samo od ljeta 2018. iz EU fondova izvukla 1.980.000,00 kuna! Riječ je o bespovratnim sredstvima namijenjenima ne samo za uključivanje polaznika u besplatne programe, već i za razvoj kapaciteta obrazovnih ustanova. To uključuje i nabavu opreme koja po završetku projekta ostaje Učilištu, a financira se i dio plaće voditelja i koordinatora projekata.

Riječ je o tri projekta, ‘OK! Otkrijmo kreativnost‘, ‘Ključ kulture za sve generacije‘ i ‘Žene biraju novu šansu‘. Ti su projekti dobili pozitivnu ocjenu zahvaljujući angažmanu ravnateljice Grozdane Pavlović s čijim je dolaskom Pučko učilište i prodisalo punim plućima te postaje primjer ostalima koja je prava uloga i zadaća jedne takve ustanove.

Razvojni kapaciteti

Obrazovna djelatnost jedna je od osnovnih djelatnosti kojima se Pučko učilište bavi. Tu su srednjoškolsko obrazovanje, prekvalifikacije i dokvalifikacije, osnovna školu za odrasle, osposobljavanja s pravom upisa u radnu knjigu i različiti tečajevi.

– Pratimo promijenjene uvjete na tržištu rada, pa s idejom postizanja stručnosti i kompetentnosti radne snage, radimo na razvoju obrazovnog sustava koji pruža uvjete za učenje tijekom cijelog života – kaže nam ravnateljica Grozdana Pavlović.

– Pažljivim odabirom programa moguće je znatna sredstva osigurati i iz fondova Europske unije. Tim projektima dobivamo bespovratna sredstava, ne samo za uključivanje polaznika u besplatne obrazovne programe, već i za razvoj kapaciteta obrazovnih ustanova što uključuje nabavu opreme koja nam po završetku projekta ostaje – dodala je.

Gerontodomaćica je plemenito zanimanje i te su žene jedini prozor u svijet osobama treće životne dobi

Tako je Učilište partner u projektu ‘Žene biraju novu šansu‘. Projekt će se provoditi do ožujka 2021., a trenutno je aktualan program osposobljavanja za poslove knjigovođe za OPG.

– Predviđene su još dvije edukacije, za proizvođača poljoprivrednih kultura na ekološki način i za aromaterapeuta – najavila je Grozdana Pavlović.

Obrazovanje i osposobljavanje

Kao provoditelji programa obrazovanja, Pučko učilište organiziralo je i osposobljavanje za  polaznice za poslove gerontodomaćice u okviru projekta ‘Zaželi biti uključena‘. Tu je i  program obrazovanja i osposobljavanja polaznica u sklopu projekta ‘Žene za Zagorje ‘, te obrazovanje i osposobljavanje polaznika za samostalnog knjigovođu, računalnog operatera, rukovatelja trimerom i cvjećara-aranžera u sklopu projekta ‘Jednake mogućnosti svima – za bolju budućnost Hrvatskog zagorja‘.

Osposobljavanje za cvjećara-aranžera samo je jedno od niz zanimanja za koje se možete osposobiti u POU Krapina

Pučko otvoreno učilište organizira i osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Organiziraju obrazovanje za dadilju, računalnog operatera, samostalnog knjigovođu, vinogradara-podrumara, knjigovođu za OPG, voćara, pčelara, destilera, pomoćnika u nastavi u radu učenika s teškoćama, proizvođača poljoprivrednih kultura na ekološki način, rukovatelja motornom pilom, osposobljavanje za zaštitu na radu, protupožarnu zaštitu, rukovatelja motornom kosilicom, rukovatelja trimerom, osposobljavanje za cvjećara-aranžera, njegovatelja starih i nemoćnih osoba…

Ključ uspjeha u kulturi

Kultura je, naravno, još jedna od djelatnosti Pučkog otvorenog učilišta Krapina. (Su)organizatori su u obilježavanju svih značajnijih povijesnih događaja, obljetnica, nacionalnih manifestacija i tradicionalnih godišnjih gradskih manifestacija.

Sudjeluju u Noći muzeja, Krapinskim špelancijama, Glumačkom festivalu u Krapini (Gfuk), Noći krapinskog pračovjeka, Ljetu u Krapini, Tjednu kajkavske kulture, Noći kazališta i u manifestaciji Prosinac u Krapini.

Nezaobilazna je, dakako, i Galerija grada Krapine koja redovito organizira niz izložbi eminentnih umjetnika, ali publici predstavljaju i mlade umjetnike koje tek očekuje blistava umjetnička karijera. Na godinu pripreme i 10-ak izložbi.

Galerija grada Krapine na godinu organizira 10-ak izložbi i sve su dobro posjećene

– Jamstvo ostvarenja svih planiranih i brojnih novih programa je uspostavljanje poznanstva i prijateljstva te korektni odnosi s brojnim znanstvenicima, umjetničkim i kulturnim djelatnicima, ali i svim građanima kojima nije strana spoznaja da su postignuća u znanosti, umjetnosti i kulturi trajne vrijednosti i temelji svakog pojedinca i zajednice u cjelini – odgovorila je Grozdana Pavlović na pitanje koji je ključ uspjeha POU Krapina.