Kod Srednje škole Pregrada, Zlatar, Bedekovčina i Gimnazije Antuna Gustava Matoša u Zaboku postavljene su pametne klupe

Nabavu klupa sufinancirao je Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje u okviru projekta ‘Budućnost počinje danas: jačanje znanja i vještina mladih za izgradnju održivih lokalnih zajednica’.

Obnovljivi izvor energije

Za izradu temelja za postav pametnih klupa pobrinuli su se Grad Zabok, Pregrada, Grad Zlatar i Srednja škola Bedekovčina.

– S obzirom da živimo u digitalnom vremenu, u kojem svakodnevno koristimo različite komunikacijske i radne uređaje za čiji rad nam je neophodna energija, osobito električna, ključno je omogućiti dostupnost drugih oblika izvora energije, poput solarne, koja predstavlja obnovljivi izvor energije – naglasili su iz Mreže udruga Zagor, koja je i nositelj projekta.

– Solarne klupe predstavljaju pametne klupe koje je moguće puniti tokom cijelog dana, zahvaljujući sunčevoj energiji koju solarni paneli provode do baterija. Višak energije pohranjuje se i omogućava neometan rad i nekoliko dana u slučaju lošijih vremenskih uvjeta. Pametna klupa omogućava bežično i USB punjenje mobitela, tableta, laptopa i ostalih elektroničkih uređaja. Također nudi i pristup internetu u 3G i 4G mreži – dodali su.

Projekt se, uz nositelja, provodi s partnerima Gimnazijom Antuna Gustava Matoša Zabok, Srednjom školom Bedekovčina, Srednjom školom Pregrada, Srednjom školom Zlatar, LAG-om Zagorje-Sutla, Zelenom akcijom i Krapinsko-zagorskom županijom.

Internet će početi funkcionirati od 1. kolovoza i biti će dostupan slijedeće dvije godine.