Pomalo raskićujemo svoje borove i jelke. Kraj je božićnih blagdana, pa i božićna drvca treba zbrinuti. Ne bacajte ih posvuda, držite se uputa lokalnih komunalnih tvrtki. Drvca će se kvalitetno iskoristiti za izradu biomase.

Nije ekološki neprihvatljivo

Neki se bune kako je prizor odbačenih jelki prilično tužan. Možda je više tuge u tome što je kraj blagdana. Nije to više kao nekada. Kupovinom božićnih jelki ne uništavamo prirodu, jer se drvca se više ne sijeku u šumi. To je zakonom zabranjeno. Kupovinom jelki ne krčimo šume, one se uzgajaju u rasadnicima baš za tu svrhu. U svakom slučaju, ako ste imali živu božićnu jelku ili bor, niste učinili ništa ekološki neprihvatljivo.

No budimo odgovorni i drvca odložimo na za to predviđena mjesta. Ukoliko živite u gradu, drvca će skupiti lokalna komunalna tvrtka, u potpunosti ih reciklirati i iskoristiti za održavanje parkova i javnih površina.

Pravilno odložite ili usitnite i iskoristite

Nemojte bacati drvca u kontejnere, nego ih odložite na za to predviđena mjesta ili pokraj kontejnera. Ako živite na selu, usitnite drvce i iskoristite iglice jer su one odličan materijal za kompostiranje. Drvce možete iskoristiti i za ogrjev. Ako živite pokraj šume, drvce usitnite što više možete i odnesite ga u šumu. Priroda će se sama pobrinuti da se ono kompostira.

Ljudi koji imaju farme, bit će vam zahvalni ako im dovezete drvca jer su ona idealna zakuska za, recimo, koze ili magarace. Iglice borova prirodna su sredstva protiv crijevnih parazita i sadrže i vitamin C. Poznato je da koze rado brste smreke i borove.

Magarcima i kozama iglice borova su prava poslastica. Prirodna su sredstva protiv crijevnih parazita bogata vitaminom C

Ako niste sigurni hoće li, kada i kako komunalne službe odvoziti drvca iz vašeg grada ili sela, nazovite ih. Krapinski Krakom drvca će odvoziti do 13. siječnja sukladno rasporedu odvoza zelenih i plavih spremnika za prikupljanje otpada.

U Maču presađuju drvca

– Drvca će se prikupljati zasebno od korisnog otpada te će se dalje zbrinuti preko tvrtke specijalizirane za izradu biomase – poručili su iz Krakoma.

U Maču su organizirali skupljanje drvaca u teglama. Posadit će ih oko kapele Sv. Benedikta u Velikom Komoru

Ukoliko imate drvca u teglama, javite se komunalnim tvrtkama kako bi s njima mogli dogovoriti gdje ih možete zasaditi. Nemojte to činiti proizvoljno. Općina Mače sa Župom organizira prikupljanje jelki u teglama. Takvo drvce možete ostaviti kod Župnog dvora Mače. Ona će dobiti novi život i krasiti okoliš kapele Sv. Benedikta u Velikom Komoru.