Vožnja pod utjecajem alkohola nije opasna samo za vozača. Ugrožava sve putnike u automobilu, ali i one koji se pijanom vozaču nađu na putu.
Alkohol utječe na raspoloženje, pa tako kod ljudi raste i razina samopouzdanja. Osoba pod utjecajem alkohola nerijetko precijeni svoje vozačke sposobnosti.

Zakašnjele reakcije

Zašto je to tako? Prije svega zbog suženja vidnoga polja, pri čemu vozač krivo procijeni brzinu i udaljenost, širinu ceste, a istodobno i zanemaruje da na cesti nije sam. Vrijeme reagiranja pod utjecajem alkohola produljuje se, odnosno – zakašnjelo je.

Potrebno je više vremena za procjenu situacije u prometu i prepoznavanje opasnosti. Redoslijed izvođenja radnji i postupaka za vrijeme vožnje može biti narušen. Koordinacija pokreta, pod utjecajem alkohola, postaje upitna.

U Srednjoj školi Bedekovčina učenici su s ‘pijanim naočalama’ pokušavali rješavati inače vrlo jednostavne zadatke

Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa provodi projekt pod nazivom Bez promila. Namijenjen je budućim mladim vozačima, a aktivnosti su usmjerene na edukaciju, informiranje i javne kampanje. Cilj je projekta smanjiti broj prometnih nesreća te podizati svijest o stravičnim posljedicama konzumiranja alkohola za vrijeme vožnje.

Utjecaj alkohola na sposobnost vozača

U Zagorju se u projekt MUP-a uključila Mreža udruga Zagor. S partnerima, PU krapinsko-zagorskom, Udrugom Regenerator i Krapinsko-zagorskom županijom u srednjim školama organizira predavanja i edukacije za buduće mlade vozače.

I u Srednjoj školi u Pregradi učenici su slušali kakve kobne posljedice može izazvati vožnja pod utjecajem alkohola

Tako budući vozači uče o opasnostima koje se kriju o prometu, mjerama sigurnosti te utjecaju alkohola na sposobnost vozača. Kako alkohol utječe na vid i procjene, zorno prikazuju tzv. pijane naočale. Srednjoškolci kroz igru i rješavanje zadataka imaju priliku osjetiti dezorijentiranost, nesigurnost u koraku i smanjenje mogućnosti koordinacije pokreta.

Projekt Bez promila Mreža udruga Zagor dosad je već predstavila srednjoškolcima u Pregradi, Zaboku, Bedekovčini i Oroslavju.