Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa sufinancira projekt pod nazivom Bez promila. Namijenjen je budućim mladim vozačima, a aktivnosti su usmjerene na edukaciju, informiranje i javne kampanje. Cilj je projekta smanjiti broj prometnih nesreća te podizati svijest o stravičnim posljedicama konzumiranja alkohola za vrijeme vožnje.

U Zagorju se u projekt MUP-a uključila Mreža udruga Zagor. S partnerima, PU krapinsko-zagorskomUdrugom Regenerator i Krapinsko-zagorskom županijom u srednjim školama organizirali su predavanja i edukacije za buduće mlade vozače.

Podizanje svijesti

Projektne aktivnosti bile su usmjerene na smanjenje broja prometnih nesreća i podizanje svijesti o stravičnim posljedicama konzumiranja alkohola osoba koje sudjeluju u prometu.

Uključilo se više od 800 učenika iz devet srednjih škola kroz predavanja i akcije sa simulacijom s takozvanim pijanim naočalama.

Kroz tzv. pijane naočale učenici su vidjeli koliko im je iskrivljena percepcija vida ako su pod utjecajem alkohola

Te naočale simuliraju iskrivljenu percepcija vida, odnosno sliku kakvu imaju osobe u alkoholiziranom stanju. Učenici su dobili informacije o stvarnim posljedicama koje mogu nastati zbog vožnje pod utjecajem alkohola te su stekli uvid kako alkohol vidno smanjuje njihove sposobnosti.

Većina je odgovorna

Organizirane su i edukacije u autoškolama za buduće vozače. U suradnji sa Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice proveli su se intervjui s mladim osobama i njihovim obiteljima, koje su sudjelovale u prometnim nesrećama a koje su uzrokovane vožnjom pod utjecajem alkohola. Kroz intervjue su se prikazali stvarni događaji i posljedice vožnje u alkoholiziranom stanju.

Od 482 anketirana, 80,71 posto izjasnilo se da se ne voze u autu s vozačima koji su pod utjecajem alkohola

Tijekom prosinca, mjeseca borbe protiv ovisnosti, u Srednjoj školi Krapina održana je konferencija pod nazivom ‘Mladi, alkohol i vožnja‘ kako bi se ukazalo na važnost odgovornog ponašanja u prometu. Na konferenciji su prezentirani rezultati anketnog ispitivanja provedenog među učenicima u devet srednjih škola po pitanju navika i stavova (ne)konzumacije alkohola prilikom izlazaka i upravljanja vozilom.

Anketirana su 482 učenika. Njih 20,75 posto već imaju vozačku dozvolu.

– Čak 31,33 posto izjavili su da se bolje zabavljaju kad su u alkoholiziranom stanju, 80,71 posto izjasnilo se da se ne voze u autu s vozačima koji su pod utjecajem alkohola, 67,63 posto ispitanih opomenu vršnjake ako vide da će voziti auto u alkoholiziranom stanju. Većina ispitanih, koji imaju vozačku dozvolu, odgovorno se ponašaju u prometu, što nam govori kako preventivne mjere imaju učinak. No, još uvijek postoji određeni postotak mladih koji nisu svjesni posljedica te je upravo radi njih potrebno nastaviti s preventivnim mjerama – naglasila je Ana Đurkan iz Mreže udruga Zagor.

Mladi skrivili 18,2 posto nesreća

Prema podacima PU krapinsko-zagorske, lani su u Krapinsko-zagorskoj županiji mladi vozači, od 16 do 24 godine, prouzrokovali 128 prometnih nesreća, što u ukupnom zbroju od 703 prometne nesreće iznosi udio od 18,2 posto. Pod utjecajem alkohola mladi vozači skrivili su 25 prometnih nesreća od ukupno 128 koje su skrivili, što čini udio od 19,5  posto.

Tzv. pijane naočale zorno su učenicima pokazale da je teško od prve staviti i ključ u bravu

– S obzirom na to kako se preventivni program pokazao uspješnim među mladima, od travnja kreću pripreme za nove aktivnosti i rad s mladima u području prevencije vožnje u alkoholiziranom stanju – najavila je voditeljica projekta Ana Đurkan.