Imanje Jelaš obiteljsko je imanje koje se bavi seoskim turizmom. Bilo da ste za romantični vikend, feštu ili aktivni odmor, nećete pogriješiti ako dođete u ovo prekrasno mjesto. Domaćini, koji svojom pozitivnom energijom i ljubaznošću dočekuju goste kao najbolje prijatelje, vaš će odmor dodatno oplemeniti i učiniti ga nezaboravnim.

Seoska idila

Imanje Jelaš smjestilo se u mjestašcu Sastavak, samo 15 kilometara od Slunja i malog mlinarskog naselja Rastoka, prozvanih malim plitvicama. Od nacionalnog parka Plitvičkih jezera udaljeni su 20 kilometara. Cesta koja od Rastoka i Slunja vodi do imanja je asfaltirana.

Kamin na imanju ne gasi se ni ljeti. Osim za spremanje specijaliteta pod pekom, druženje uz kamin daje posebnu čar

Imanje je izgrađeno od starih, razrušenih štala. S ljubavlju i puno unikatnih detalja obnovljene su dvije drvene kućice. Ako se želite maknuti od gradske vreve, ovo je idealno mjesto za odmoriti dušu i tijelo i napuniti baterije.

Aktivni odmor

Predivna netaknuta priroda neće vam dozvoliti da vrijeme provodite u zatvorenom. Boravak kod obitelji Jelaš je i za one koji vole prirodu i aktivni odmor. Od bicikliranja, planinrenja, nordijskog hodanja do obilaženja povijesnih znamenitosti.

Priroda je idealna za rekreativce. Osim uživanja i druženja, u Sastavku i okolici naići ćete i na brojne znamenitosti

Planina Cager, na 577 metara nadmorske visine, prozvana i poznatija kao Mašvina, 15 je minuta hoda od imanja. Ako se odlučite popeti na vrh, trebat će vam 45 minuta.

Na putu do Cagera naići ćete na izvore Grabašnicu i Cindrić. Voda je hladna, čista i zdrava, puna željeza i joda.

Povijesne znamenitosti

Osim na izvore, naići ćete i na povijesnu utvrdu Furjan, prozvanu Sokolac, te stari Žgelin mlin. Sokolac je takozvana kula koja je u doba obrane od Turaka bila dijelom sustava graničnih utvrda uz rijeku Koranu. Odatle i naziv Kordun, od riječi kordon, granica.

Stari gard Slovin građen je za knezove Krčke Frankopane. Ovo su danas ostaci sedmerokutne građevine unutar palače

Na putu do grada Slunja pronaći ćete Slunjsku gradinu, Stari grad Slovin, i Napoleonov magazin. Stari grad Slovin – Srednjovjekovni grad Slunj, prvi puta se spominje u pisanim dokumentima 1390. Građen je za knezove Krčke Frankopane kao poligonalna, sedmerokutna građevina unutar koje je postojala palača i vjerojatno pomoćne prostorije.

Adrenalinski turizam

Svakako ćete otići i do Rastoka koje spajaju rijeke Korana i Slunjčica. Njihova posebna, modrozelena boja oduševljava sve posjetioce. Na rijeci Korani je uređeno gradsko kupalište. Voda je hladnija i bistra. Osim lova, ribolova, kupanja i plivanja u Korani, za pustolove je razvijen turizam koji nudi kayaking i rafting.

Na 12 kilometara od Imanja Jelaš nalazi se kupalište u Lađevačkom selištu. U blizini kupališta je i Matešićeva spilja koja je rijedak primjer traverze, spilje s dva ulaza. Gornji ulaz ili Matešićeva spilja je povremeni ponor. Kroz glavni prolaz protječe potok, koji se kroz otvor Popovačke spilje u klancu Korane ulijeva u rijeku. To je prva spilja u Hrvatskoj  1973. istražena u ronilačkim odijelima. Obilazak spilje, pod vodstvom speleologa, vrhunska je pustolovina.

Ivka i Jura

Pita od mesa ispod sača, reš pečena, Ivkina je delicija

Nakon ispunjenog dana, vratit ćete se doma, kod Jelaša. I točno tako ćete se osjećati, kao da ste u svom domu. Možete si sami kuhati, ali preporuka je da svakako probate specijalitete gospođe Ivke, srneći gulaš i njoke od batata, teletinu ispod peke i pitu od mesa ispod sača. A gospon Jura, stari znalac za vino i rakiju, ugrijat će vas domaćim likerima raznih okusa, od kojih je naposebniji liker od lavande.

Ovaj je kraj prepun plodova i biljaka koje daju poseban miris i okus. Ne možete doći ovdje, a ne probati domaće čajeve od majčine dušice, gospine trave ili stolisnika. Samo šetnjom kroz šumu na imanju naći ćete šumske plodove poput šipka i divljih jagoda, a u blizini imanja biljku trninu slične boje i izgleda kao i borovnica od koje se radi sok, pekmez ili liker.

Priroda u Sastavku nesebična je i darežljiva plodovima voća od kojih domaćini rade vrhunske likere raznih okusa

Tko jednom dođe na Imanje Jelaš, uvijek se vraća. Ne samo ljudi već i njihovi psi koji su ovdje dobrodošli i imaju prostora za beskrajnu uživanciju.