U svijet mode teško se je probiti. Teško je upasti u kolosijek kojim i u Hrvatskoj voze samo pojedini, već odabrani. No čini se kako se mladoj zagorskoj dizajnerici Moniki Hršak (30) otvaraju i ta vrata. Na ovogodišnjem izboru Miss Zagreba 2019. za Miss Hrvatske 2019. predstavila se s dvije predivne i osebujne haljine.

Hrvatska joj je nadahnuće

Monika Hršak na izbor za Miss došla je uživati u svojim ručnim radovima

Monika živi i radi u svom rodnom Orehovcu Radobojskom pokraj Krapine. Dugo se već bavi crtanjem ilustracija i karikatura, no moda joj je oduvijek bila na prvome mjestu.

Bijelu haljinu Monika je oslikala šahovnicom i krunom Zagreba

Ovaj tjedan za nju je bio poseban. Na izboru Miss Zagreba 2019. za Miss Hrvatske 2019. dvije su kandidatkinje nosile njezine kreacije! Plava satenska večernja haljina i kratka bijela mamile su poglede publike. Obje je haljine Monika sama dizajnirala, sašila te potom ručno oslikala hrvatskim motivima.

– Ja sam luda za tim motivima. Što Hrvatsku više kude, to ja dobijem više inspiracije za oslikavanje svojih kreacija. Neiscrpno smo vrelo motiva i oni se tako sjajno mogu uklopiti u svaki hrvatski proizvod – kaže Monika.

Za izbor za Miss dobila poziv

– Šteta što ih i drugi ne koriste, što na taj način, kroz umjetnost, ne iskoriste priliku ‘potpisivati’ svoje proizvode. Ideja i mogućnosti je bezbroj. Zašto ne bismo bili prepoznatljivi po hrvatskim motivima, a ne da koristimo tuđe – pita se ova mlada umjetnica kojoj je domovina nadahnuće.

Dugačka plava satenska haljina bila je hit na izboru za Miss Zagreba

Njezine je radove očito netko još ranije ‘uslikao’.

– Stvarno sam već dugo u dizajnu, ali se malo po malo probijam. Netko je direkciji Miss Zagreba skrenuo pozornost na mene. Zvali su me i ponudili mi da sudjelujem s dvije haljine. Dobila sam dvije djevojke kojima sam dizajnirala, sašila i oslikala ih. Plava haljina oslikana je hrvatskim pleterom, a bijela motivima grada Zagreba. Na njoj sam istaknula šahovnicu i krunu grada Zagreba – Monika je zadovoljna rezultatom.

Hrvatski pleter Monika je na haljinu oslikavala ručno. Boja se ne ispire

Čini se kako je i publika, sudeći prema reakcijama, bila izuzetno zadovoljna njezinim radovima. To je Moniki dodatni motiv da nastavi sa svojim radom. I dalje je sigurna da će stvarati i živjeti u Hrvatskoj.

Made in Zagorje

– Uvijek sam imala viziju što i kako želim raditi i nisam se bojala. Razumijem ljude koji su prisiljeni dostojanstveni život potražiti izvan Lijepe naše. No ja ni u jednom trenu, ni prije ni sada, nisam poželjela otići iz Hrvatske. Ostati ovdje u situaciji i vremenu kojem svi svjedočimo i pokušati ovdje stvoriti nešto iz nule, i za to treba mnogo hrabrosti, snage, spremnosti i vjere. Ja čvrsto vjerujem da se može – rekla nam je Monika u prvoj reportaži kojom smo je predstavili na portalu.

Nadamo se da će je Hrvatska prepoznati i poduprijeti. Da ćemo njezine radove ‘proizvedeno u Zagorju’ moći vidjeti i u velikim hrvatskim modnim kućama. Ali i na cipelama. Jer Monika i njih dizajnira i ručno oslikava.