Prekomjerna tjelesna masa i debljina veliki je problem u svijetu i Europskoj uniji, kako za odrasle, tako za djecu i mlade. Istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju porast prekomjerne tjelesne mase i debljine u djece i mladih izazvane nezdravom prehranom i tjelesnom neaktivnošću. Ni Hrvatska, prema svim istraživanjima, ne zaostaje u tim negativnim trendovima.

Zdrava prehrana i tjelesno kretanje

Na razini javno-zdravstvenih politika Europske unije izuzetno su važne inicijative koje se bave promocijom zdrave prehrane i tjelesnog kretanja. Zato je Europska komisija ove godine raspisala nagradu EU Health Award za gradove, škole i udruge koje osmišljavaju i provode projekte zdrave prehrane te projekte prevencije i smanjivanja debljine u djece i mladih.

U Hrvatskoj, udruga Društvo Naša djeca Zabok još od 2012. godine s djecom, članovima i članicama Dječjega gradskog vijeća te partnerima, Srednjom školom Zabok, Osnovnom školom K.Š. Gjalskog, Dječjim vrtićem Zipkica, Zavodom za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije, Savezom DND Hrvatske, uz financijsku podršku Krapinsko-zagorske županije i Ministarstva znanosti i obrazovanja, uspješno provodi projekt Zdravo i fino.

Prevencija pretilosti i zdravlja

Cilj je usvajanje i promocija zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života te prevencija pretilosti u djece i mladih. Projekt se sastoji od raznolikih aktivnosti: radionica zdravoga kuhanja za osnovnoškolsku djecu i srednjoškolce, edukativno-kreativnih radionica vršnjačke edukacije o zdravoj prehrani i zdravlju u osnovnoj školi, obradi eko-vrta, kreativnih radionica za predškolce u dječjem vrtiću, edukativnih šetnji s djecom u prirodi, radionica animiranog filma na temu zdrave prehrane, kao i stručnim skupovima na teme prevencije pretilosti i zdravlja djece.

Za 2019. godinu objavljen je kalendar u kojemu djeca promoviraju važnost konzumacije voća i povrća, te jedinstven CD Zdravo i fino s autorskim dječjim pjesmama koje promoviraju zdravu prehranu i zdrave stilove života i zdravlja djece.

Izdali tri kuharice, četvrta u pripremi

Kao rezultat više od 20 radionica kuhanja s djecom izdane su dosad tri kuharice za djecu i roditelje, Zdravo i fino – priče iz zdrave kuhinje za djecu i odrasle, Jela zdrava i fina – proljeće, ljeto, jesen, zima i Zdrava i fina jela iz cijelog svijeta. U pripremi je i nova kuharica, četvrta po redu, koja izlazi krajem ljeta 2019. na temu hrvatskih tradicijskih jela u novom i zdravom ruhu.

Natječaj za nagradu EU Health Award Europske komisije upravo ima za kriterije sve ono što DND radi u okviru projekta Zdravo i fino.

– Zaključili smo da projekt ima šanse konkurirati za nagradu. Prva nagrada uključuje i novčani iznos od 100.000 eura, a u slučaju da dobijemo, svakako bismo uložili u daljnji razvoj projekta. Ulazak u finale ove nagrade velika je potvrda da je naš projekt kvalitetan i vrijedan, pa nam je to i dodatna motivacija da ga provodimo ne samo u Zaboku, već da se projekt širi i na cijelu Hrvatsku, a možda i na Europsku uniju – kaže voditeljica projekta  Jasenka Borovčak.