Iris Trgovec iz Gimnazije Antuna Gustava Matoša u Zaboku i Ida Kolmanić iz Prve gimnazije u Varaždinu najbolje su na ovogodišnjoj maturi riješile ispit iz Informatike

Za svoj uspjeh podijelit će 5.000 eura Nagrade Sakač koju taj doajen hrvatske informatike dodjeljuje najboljem maturantu za izniman uspjeh na maturi iz Informatike.

Zaslužena podrška

Iris Trgovec i Ira Kolmanić ove su godine na maturi postigle identične rezultate. Na ispitu su obje postigle 98 posto bodova, a kako su i višu razinu Matematike riješile bez greške, što je drugi predmet koji se uzima u obzir, ove dvije maturantice podijelit će Nagradu Sakač, objavio je portal srednja.hr.

Nagrađene Ines Trgovec (lijevo) i Ida Kolmanić (Foto: srednja.hr)

– Kada sam prošle godine odlučio nagraditi maturanta s najboljim rezultatom na maturi iz Informatike, odlučio sam da to bude kontinuiran proces. Više od 40 godina sam radio kao informatičar i potpuno sam svjestan koliko je informatika bitna u svim granama ljudske djelatnosti. Zato smatram da mladi ljudi, koji svojim rezultatima pokazuju da su sposobni ovladati alatima koje pruža informatika, zaslužuju podršku. Drago mi je da su ove godine godine dvije djevojke dobitnice ove nagrade – komentirao je Boris Sakač.

Zabočka maturantica Iris Trgovec je uz peticu iz Matematike i Informatike odličan dobila i na Hrvatskom te Engleskom, dok je Fiziku napisala za vrlo dobar.

Iris Trgovec još ne zna na što će potrošiti nagradu, ali dio će, kaže, sačuvati za troškove studiranja

– Redovito sam sudjelovala na natjecanjima iz Informatike, pa se nisam puno pripremala za maturu. Što se Matematike tiče, ispit sam riješila 100 posto, a tijekom priprema rješavala sam zadatke iz udžbenika i starih matura. Za odlične rezultate zaslužni su i moji profesori informatike i matematike, Mihael Bobičanec i Nada Mihovilić, koji su nam kroz nastavu pripremili kvalitetne temelje. Zbog izvrsnih profesora u Gimnaziji AGM Zabok imala sam solidno znanje iz većine predmeta, pa nisam trebala odvojiti mnogo vremena za pripreme. Najviše sam se pripremala za ispit iz Matematike jer mi je on nosio najviše bodova za upis na fakultet, a najteži mi je bio ispit iz Fizike – ispričala je Iris za portal Srednja.hr.

Iris je upisala Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu na kojem će studirati matematiku.