Od 100 maturanata Gimnazije Antuna Gustava Matoša iz Zaboka njih 97 uspješno je položilo državnu maturu

Tako su konačni rezultati državne mature za ovu školsku godinu pokazali su da su zabočki gimnazijalci ostvarili odlične rezultate.

Njih 17 rasturilo

Prosječna ocjena svih učenika Gimnazije iz svih predmeta je 3,26, a prosječni centil 63,35. (Centil je statistička oznaka, što je on viši, to je uspjeh veći. Ako neki učenik ima centil 100, znači da ima najbolji rezultat u generaciji).

Prosječna ocjena iz obaveznih predmeta, koju su postigli gimnazijalci A. G. Matoša je 3,58, a prosječni centil 65,6.

Iris Trgovec na tri je predmeta ostvarila centil viši od 98

– Centil iznad 50 govori da su rezultati naših učenika iznad prosjeka Republike Hrvatske. Najviši prosječni centil, ako uzmemo u obzir obavezne predmete, ostvaren je iz Njemačkoga jezika na osnovnoj razini, 88,63. Naših 45 učenika je barem jedan predmet položilo ocjenom odličan, a čak 17 njih ostvarilo je barem na jednom predmetu prosječni centil viši od 98 – ponosna je na rezultate svojih gimnazijalaca Bibijana Šlogar, ravnateljica Gimnazije Antuna Gustava Matoša.

Ivo Veverec jedini je učenik koji je svih pet predmeta koje je polagao položio odličnom ocjenom

– Centil viši od 98 ostvarilo je troje učenika iz dva predmeta, a Iris Trgovec i Ivo Veverec na čak tri predmeta. Ivo je također i jedini učenik koji je sve predmete koje je polagao, njih pet, položio ocjenom odličan. Njih dvoje su i ostvarili centil 100 na Informatici, što znači da su postigli najbolji rezultat u generaciji – dodala je ravnateljica Šlogar.

Centil 100 na Informatici

Iris je isto postigla i na ispitu iz Matematike više razine, pri čemu joj je i postotak riješenosti bio 100 posto. Zbog ove savršene kombinacije rezultata na Informatici i Matematici, očekuje se da Iris bude i kandidatkinja za ovogodišnju nagradu Sakač.

Nju dodjeljuje jedan od doajena informatike u Hrvatskoj Boris Sakač, u iznosu od 5.000 eura, a dodjeljuje se učeniku koji najbolje u Hrvatskoj riješi ispit državne mature iz Informatike. U slučaju da je više učenika s najboljim rezultatom, gleda se rezultat ispita iz Matematike.

Najbolji rezultat u generaciji, odnosno centil 100, postigao je i Tomislav Habazin na ispitu iz Njemačkoga jezika na višoj razini.

Tomislav Habazin ima najbolji rezultat generacije na ispitu iz Njemačkog jezika na višoj razini

Prema trenutnoj situaciji, 76 učenika A. G. Matoša upisalo je svoj prvi izbor studija. U ukupnoj strukturi sveučilišta i veleučilišta, najviše ih je upisalo neki od fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, njih 80. Po 11 učenika upisalo je Pravni i Ekonomski fakultet, po sedmero Filozofski i Učiteljski, po pet učenika Fakultet elektrotehnike i računarstva, Fakultet prometnih znanosti i Prirodoslovno-matematički, a četvero njih upisalo je Medicinski fakultet.

Uspješni i na upisima

– Svakako vrijedi izdvojiti Vida Leža i Stjepana Hrena koji su upisali Akademiju dramske umjetnosti. Vid studij dramaturgije, a Stjepan studij montaže, te Roberta Hrena koji je upisao Muzičku akademiju, studij za instrumentaliste, smjer tambure. Osim njih, spomenut ćemo i Martu Kuljak koja je odlučila nastaviti školovanje u inozemstvu na Goethe-Universität u Frankfurtu, smjer Recht. Svim budućim studentima želimo uspješno studiranje – poručila je ravnateljica Bibijana Šlogar.