Srednja škola Konjščina strukovna je škola u kojoj učenici primarno uče rukovati raznim strojevima i alatima. Ali punu pažnju jednako posvećuju i jezicima

Strukovni se profesori trude djecu pripremiti za tržište rada. Da ne bi sve ostalo samo na tome, brinu se nastavnice jezika, popularno zvane jezičarke.

Kreativno i pozitivno

U školi i izvan nje organiziraju događaje na kojima učenici mogu izraziti svoj umjetnički duh koristeći razne alate kako bi ‘nahranili’ dušu ljepotom jezičnog izražaja, ostvarili svoj unutarnji svijet i naučili gledati jednostavne stvari iz drugačije perspektive, one kreativne i pozitivne.

Organiziraju školske priredbe, obilježavanje Dana škole, Europskog dana jezika, Mjeseca hrvatske knjige, Dana hrvatskih knjižnica, Međunarodnog dana materinjeg jezika, Svjetskog dana poezije, posjet Interliberu, kazališnim i kino predstavama i izložbama, sudjelovanje učenika na natjecanjima i događajima poput, recimo, Theaterspielea.

– U doba globalizacije vrlo je važno graditi samopouzdanje kod učenika, jer će oni konkurirati na tržištu rada i izvan naše zemlje. Nema boljeg načina za to od razvijanja komunikativnosti na bilo kojem jeziku. U našoj školi, uz materinji hrvatski jezik, imamo kadar i mogućnost ponuditi učenje engleskog, njemačkog i talijanskog jezika– naglasila je  Milojka Rataić, ravnateljica Srednje škole Konjščina.

Promoviranje čitanja

Dijana Gregorić, Maja Zagorec i Nikolina Ozimec profesorice su hrvatskoga jezika. Mjesec hrvatske knjige prilika je da s učenicima provode dodatne aktivnosti kojima promoviraju čitanje, proširuju znanje rječnika i opće kulture, upoznaju nove književne vrste i nove digitalne alate.

Prof. Dijana Gregorić je voditeljica dramske grupe s kojom učenici sudjeluju na županijskoj smotri LiDraNo. Njene su predstave uvijek zapažene, s dobrim kritikama  publike i stručnog žirija.

– Mentoriranjem učenika na natjecanju Čitanjem do zvijezda, na kojem se Škola dvije godine za redom plasirala na državnu razinu, pokazuje da strukovne škole imaju kapacitet parirati učenicima iz gimnazijskih programa. U svom radu koristimo moderne tehnologije i zanimljive metode i oblike rada, kako bi sadržaj što više približili učenicima – izdvojila je ravnateljica jedan od uspjeha.

Robotika na njemačkom

– Novi projekti, kao što su suvremeni alternativni oblici učenja stranih jezika, koji zbog aktualne epidemije nisu provedeni do kraja, svakako će naći svoje mjesto u vremenu koje nam predstoji – najavila je ravnateljica Rataić.

– CLIL projekt će našim budućim učenicima pokušati približiti robotiku na njemačkom jeziku. Deutsche Ecke je projekt OŠ Žitnjak iz Zagreba u sklopu kojeg će učenici naše škole pokazati svoje kompetencije u vršnjačkom podučavanju. Vještinu osmišljavanja i izrade fotopriče prenijeti će svojim vršnjacima, a potom se predstaviti i u Goethe Institutu u Zagreb – zaključila je Milojka Rataić.