Šimo Đamić bio jedan od osnivača specijalnih policijskih postrojbi i ratni zapovjednik specijalne policije PU brodsko-posavske. Bila je to postrojba ratnog imena Šimini anđeli pakla.

Vještine, snaga, sposobnost

Šimo Đamić preminuo je 10. studenog 2010. godine

Početkom rata imali su 160 pripadnika. Među prvima su se pridružili obrani vukovarskog područja, a prošli su i brojna druga ratišta. U spomen na ratnog zapovjednika, MUP i PU brodsko-posavska u četvrtak 17. listopada, njemu u čast, organiziraju memorijal, natjecanje policajaca.

Kroz 20-ak kilometara dugačku stazu na obroncima Dilja 44 najspremnija policajaca pokazat će svoje vještine, znanje, snagu i sposobnosti. Da bi došli do cilja, pod punom spremom i s dodatnih 10-ak kilograma opreme, morat će savladati sve radne točke: alpinizam, orijentaciju, svladavanje prepreke na mreži sa zaštitnom maskom, bacanje ručne bombe i prelazak vodene prepreke.

Natječu se najuporniji

– Za ovo natjecanje policijskim službenicima uvedene su zadaće koje su novitet i nisu
jednostavne, ali su dostižne. Zadaće stavljaju pojedinca u zahtjevne okolnosti potrebnih znanja, vještina i tjelesne spremnosti, u položaj kada može iskazati svoje policijsko znanje i vještinu – doznajemo od organizatora i voditelja natjecanja, pomoćnika zapovjednika Interventne jedinice policije PU brodsko-posavske Andrije Živkovića.

Iz PU krapinsko-zagorske natječu se Božidar Osredečki (PGP Macelj), Sandro Šlogar, Luka Špehar i Krunoslav Ivanušec (IJP Zlatar). Špehar i Ivanušec redovito se natječu i na MORH-ovom natjecanju ‘Naj vojnik’ i ostvaruju sjajne rezultate

Na prvi memorijal prijavilo se njih 42 iz svih policijskih uprava. PU krapinsko-zagorsku predstavljaju Krunoslav Ivanušec, Luka Špehar, Sandro Šlogar i Božidar Osredečki. PU Međimursku Hrvoje Novak i Goran Sokač. PU varaždinsku Petar Conjar i Darko Podoreški.

Do cilja samo najspremniji

PU dubrovačko-neretvansku Nikica Lazarević i Petar Volarević. PU zagrebačku Antonio Huzek, Armin Hamzić, Franjo Vorih, Štefo Lutz i Krunoslav Kokoš. PU požeško-slavonsku Krunoslav Strakoš i Ivan Iličić. PU bjelovarsko-bilogorsku Dario Horak i Josip Grebevar. PU sisačko-moslavačku Nikola Tomić i Ivan Barišić. PU koprivničko-križevačku Damjan Dubravec i Goran Knapić. PU ličko-senjsku Ivan Župan, a PU brodsko-posavsku Igor Buzov.
Iz PU virovitičko-podravske natječu se Mario Rengel, Matej Hamaček, Renato Biro i Gordana Žuti. Boje PU vukovarsko-srijemske brani Antonio Rončević, osječko-baranjske Mario Markioli, Bernard Bradač, Hrvoje Grginov, Stjepko Gujčić i Marko Jelikić. Za PU karlovačku natječu se Mario Sušanj i Goran Matešić. PU primorsko-goransku predstavljaju Mauro Rubčić i Vojislav Ostojić. Zoran Mamuzić dolazi iz Ravnateljstva policije, a Antonija Radeljić iz PU zadarske.

Trka počinje u selu Savski Dol, a cilj je u selu Tomica, na južnim obroncima Dilja, nedaleko Slavonskog Broda.