Marko Janečić (29) živi u Sušobregu Bistričkom, malom selu na pol puta između Marije Bistrice i Konjščine. Fotografija mu je strast. U ovoj fotoreportaži donosimo vam malu galeriju Markovih radova. Sa Zagorjem u prvom planu

– Zagorje je stvarno raznoliko i imamo raznih motiva, od prirode do dvoraca i naše poznate zagorske megle koja je česti motiv, kak meni tak i mojim kolegama. Ne volim kad fotografiju treba objašnjavati nego se trudim prikazati realno stanje na tim svojim fotkama – priča nam Marko koji je po struci inženjer multimedijske i grafičke tehnologije.

Fotografije za vječnost

Radni vijek proveo je na televiziji i srodnim djelatnostima, a fotografija je krenula kao hobi, još na fakultetu. S vremenom se pretvorila u posao.

– Često me pitaju kak to sam se odlučil baš na fotografiju, pa im znam reći da sam previše novaca potrošil na opremu da bi to bil samo hobi – kaže Marko.

Stari grad Konjščina prije oluje (Snimio: Marko Janečić)

– Fotografija je moja velika ljubav, moja strast. Cura često veli da fotić volim više od nje, a ja bi rekel da joj se to samo tak čini zato jer me ona svakak puno manje košta – smije se.

‘Fotografija nas povezuje’

Za Marka je fotografiranje odličan način da neki trenutak spremimo za vječnost. Ne voli kad fotografiju treba objašnjavati, trudi se prikazati realno stanje. Misli da bi svaka fotografija trebala imati jasnu poruku, pa bila to samo jednostavna fotka prirode.

Jutarnja magla koja se diže pod toplinom proljetnog sunca (Snimio: Marko Janečić)

– Među fotografima se oduvijek vrti poznata izreka da je najbolji fotoaparat onaj koji imaš uz sebe. Nemojte se bojati izvaditi mobitel i pofotkati trenutak. Svaka fotka koju napravite bolja je od one koja ne postoji – Marko hrabri i poziva ljude da fotografiraju sve oko sebe.

– Fotografija nije samo materijal za zalijepiti na Facebook ili Instagram, ona je i način izražavanja i svaki od nas ima svoje viđenje kadra. Fotkajte i shareajte fotke jer na taj način razvijate svoju kreativnost, ali i povezujete druge s lokacijama i predmetima koji su na vašim fotkama – poziva Marko čije radove možete pratiti na Marko Janečić Foto

Uživajte u galeriji Markovih fotografija Zagorja