U sklopu projekta Erasmus+, Iskustveno učenje – iz simulacije u stvarnost, koji je odobrila Agencija za mobilnost i programe Europske unije, dvadeset učenika Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok (Šudigo), koji se obrazuju za web dizajnera, otputovalo je u Barcelonu na dvotjednu stručnu praksu.

Rade na stvarnim projektima

Nakon tri mjeseca jezične, stručne i kulturološke pripreme, učenici su otputovali u Španjolsku na realizaciju stručne prakse. U Barceloni će boraviti šesnaest dana te su u parovima raspoređeni na deset radnih mjesta na kojima će moći osjetiti iskustvo stvarnog poslovnog okruženja uz mentorstvo stvarnog radnika i stvarnog klijenta. Za njega će izraditi web rješenje korištenjem najnovijih tehnologija, alata i metodologija rada.

– Trenutno radimo na projektu izrade elektroničke trgovine pomoću WordPressa gdje unosimo proizvode s glazbenim albumima i videozapisima kako bismo omogućili klijentima brz pronalazak željene glazbe – kaže Lucija Seljan koja je na stručnoj praksi s Hrvojem Kovarikom u tvrtki Antidoto 28.

Snalaženje u poslovnom okruženju

Učenicima na mobilnosti podršku pružaju i nastavnici stručnih predmeta Davorka Frgec-Vrančić i Krešimir Varga. Ostatak projektnog tima, koordinatorica Dea Kovačević, ravnateljica Božica Šarić, pedagoginja Monika Antunović, nastavnik stručnih predmeta Nikola Sinković redovito prate napredak učenika na stručnoj praksi kroz komunikaciju na društvenim mrežama.

– Sudjelovanjem na mobilnosti, odnosno stručnoj praksi, učenici će oplemeniti svoje stručno znanje i vještine te steći nove vještine snalaženja u poslovnom okruženju. Budući da se radi o maturantima i učenicima trećeg razreda, ovo iskustvo će im sigurno pomoći i odlučiti o smjeru njihova profesionalnog razvoja nakon završetka srednje škole – izjavila je Božica Šarić, ravnateljica Šudiga.