Odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja Šudigu je odobreno sufinanciranje projekta koji je usmjeren provođenju međunarodne suradnje škola. Ovogodišnji projekt Povežimo se provodi se u suradnji sa Srednjom tehničkom školom grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije iz Ilidže u Bosni i Hercegovini.

Kreiraju izložbu

Glavni cilj projekta je povezivanje mladih osoba različitih kulturnih i društvenih cjelina na temelju njihova obrazovanja i kreativnosti u području istovrsnih programskih sadržaja – umjetnosti i multimedije.

Krajem ožujka 12 učenika drugih i trećih razreda medijskih tehničara odlazi u Ilidžu u pratnji tri nastavnice škole, Barbare Hanjilec, Tamare Bilankov i Valentine Petric-Klaužer te ravnateljice Božice Šarić.

Jedan od zadataka je kreiranje izložbe u izložbenom salonu u prostoru škole domaćina gdje će se postavit umjetnički i multimedijalni radovi učenika. Obilaskom škole i sudjelovanjem na nastavnim satovima pojedinih predmeta, Šudigovci će predstaviti Hrvatsko zagorje, Krapinsko-zagorsku županiju, Zabok i školu te razmijeniti iskustva s učenicima i nastavnicima srodne strukovne škole iz BiH.

Očuvanje identiteta

Povezivanjem učenika i nastavnika uspostavit će se daljnja suradnja škola što će rezultirati uzvratnim susretom u Zaboku sljedeće školske godine. Osim škole i Ilidži, učenici i nastavnici posjetit će i Akademiju scenskih umjetnosti te Hrvatsko kulturno društvo Napredak u Sarajevu. Upoznat se sa poviješću, kulturnim i prirodnim znamenitostima Sarajeva obilaskom grada i Vrela Bosne. Susretom sa Hrvatskim kulturnim društvom Napredak učenici će osvijestiti važnost očuvanja vlastitog kulturnog i nacionalnog identiteta.

Provedbu cjelokupnog projekta prati i eTwinning projekt koji je pokrenut u svrhu olakšane provedbe planiranih aktivnosti i pripreme sudionika za četverodnevni posjet Bosni i Hercegovini. Komunikacija između nastavnika i učenika provodi se korištenjem skypea, video sastanaka putem društvenih mreža i drugim oblicima online komunikacije.