ISO – Izložbeni salon Izidor Kršnjavi započeo je godinu dvjema velikim i važnim učeničkim izložbama. Na ovoj drugoj, multimedijalnoj izložbi Zasvijetli, sudjeluju učenici zabočke Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću.

Integracija filma, videa i fotografije

Riječ je o umjetničkom aspektu radova u programu Medijskih tehničara. Tamara Bilankov, idejna autorica izložbe, profesorica u Šudigu te jedna od autorica umjetničkog kolektiva Ljubavnice, u postav je izložbe integrirala filmske, video i fotografske uratke unutar koncepta rekonstruiranja učeničke svakodnevice.

–  Ova multimedijalna izložba prezentira umjetnički aspekt zanimanja medijskog tehničara te kroz interdisciplinarni pristup povezuje filmske, video i fotografske učeničke uratke nastale u proteklih nekoliko godina. Mnogi izloženi radovi već su prethodno nagrađivani na filmskim festivalima te stručnim smotrama na državnim natjecanjima Obrazovnog sektora grafičke tehnologije i audiovizualnog oblikovanja – kažu u Šudigu.

Suvremena i kreativna rješenja

Učenici su kroz autorske umjetničke interpretacije involvirali generacijske te privatne osjećaje, razmišljanja i stavove.

– Na ovakav način smo ih zapravo htjeli ohrabriti da nastave tako promišljati i dalje jer našem su sistemu i sustavu uvijek potrebna neka nova suvremena i kreativna rješenja u medijskom području dodali su.

Kako digitalne tehnologije donose brojne promjene i utječu na stvaranje nove školske paradigme tako struktura medija i ostale kreativne industrije omogućuju sasvim novu dimenziju učenja i obrazovanja.

Komunikacija s prošlošću i budućnošću

– Suodnos osoba i uključivanje tehnologije u taj suodnos pruža nam funkcionalnost, ali može biti i odraz stvaralačkog procesa kao nezaobilazan čimbenik promjena i doprinosa zajednici. Škola je impuls života gdje susret učenika i mentora, nastavnika i učenika kreativca, postaje mjesto davanja i primanja – komentirala je Božica Šarić, ravnateljica škole.

U školi svakodnevna situacija istinski komunicira s prošlošću i budućnošću, a tehnologija je samo mogući alat kojim se postiže samoostvarenje i svrhovitost.

Propitivanje smislenosti

– Izložba ‘Zasvijetli’ je koncept učeničkih reakcija i viđenja svega onoga što je u žiži društvenih promjena, propitivnja smislenosti obilja informacija te osobnih i generacijskih promišljanja o galopirajućem razvoju tehnologije i o digitalizaciji svega – dodala je Šarić.

Izložba se može pogledati do 19. veljače u radnom vremenu Salona.