Mahatma Gandhi bio je jedan od vođa pokreta za nezavisnost Indije i začetnik filozofije i strategije nenasilnog otpora. Generalna skupština UN-a je 2007. donijela rezoluciju koja potvrđuje univerzalnu važnost principa nenasilja. Od tada se 2. listopada obilježava kao Međunarodni dan nenasilja.

#alarmirajse

Mreža udruga Zagor Međunarodni dan nenasilja obilježit će predstavljanjem rezultata projekta #alarmirajse, diskusijom o prevenciji nasilja kod mladih te izložbom koja prikazuje radove mladih koji su nastali tijekom kreativnih radionica i promišljanja mladih o nasilju i nenasilju. Izložba će biti otvorena do 16. listopada, a može se razgledati svaki radni dan od 10:00 do 14:00 sati.

Obilježavanje Međunarodnog dana nenasilja provodi se u sklopu projekta #alarmirajse kojeg provodi Mreža udruga Zagor s partnerima Društvom psihologa Krapinsko-zagorske županije i Centrom za socijalnu skrb Zabok.

Prevencija nasilja

U utorak, 2. listopada od 16 sati u Centru za mlade Krapinsko-zagorske županije, Trg svete Jelene 6, Zabok, prezentirat će rezultate projekta #alarmirajse i diskutirati o prevenciji nasilja kod mladih. Nakon diskusije je otvorenje izložbe. Kroz radove mladih moći ćete vidjeti kako oni vide (ne)nasilje i kako mu se suprotstaviti.

Sila je oružje slabih, nenasilje je oružje jakih, poznata je izjava Mahatme Gandhija, jednog od vođa pokreta za nezavisnost Indije i začetnika filozofije i strategije nenasilnog otpora.

Nenasilje, moralna snaga

Nenasilje je moralna filozofija koja propovijeda odbacivanje nasilja kao sredstva za postizanje društvenih i političkih ciljeva. Nenasilje je alternativa podčinjavanju nepravdama ili nasilnom odgovoru na njih. Nenasilje predstavlja obranu svojih prava, moralnom snagom i dostojanstvom, a ne fizičkom snagom, govorio je Gandhi.

Nasuprot uvriježenom mišljenju da nenasilje podrazumijeva slabost i pasivnost, Gandhi je neprestano naglašavao da nenasilje nije za kukavice. Sudjelovanje u nenasilnim akcijama zahtjeva hrabrost kojoj nije potrebno oružje ili štit – to je hrabrost da se dostojanstveno i bez straha prkosi nepravdi i uporno bori za istinu. Nenasilje podrazumijeva suočavanje s bolom i neugodnim situacijama, a da ne nanese štetu drugima, pisao je veliki Gandhi.

Budite kao Gandhi. Slijedite njegov primjer. Nenasilje počinje od vas. #alarmirajse