Hrvoje Koceić, Mate Pekas, Luka Čanković, Jakov Peljušić, Petar Conjar, Jurica Boos, Krunoslav Ivanušec, Luka Špehar, Božidar Osredečki, Renato Biro, Matej Veršec, Mario Rengel, Antonio Huzek, Luka Rukavina, Goran Anić, Mario Bogović, Angel Milišić Zečević, Bernard Bradač, Mario Markioli i Antonija Radeljić predstavljaju MUP na ovogodišnjem Memorijalu bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku.

Ajme, koliko mogu pojesti

Ako ovaj tak’ brzo trči koliko može pojesti, predviđamo da će prvi ući u cilj

U petak će u Udbini, da bi došli do cilja, morati proći 12 radnih točaka kroz 40 kilometara sa 17 kilograma dodatne opreme na leđima. Na cilj ne možeš doći gladan, kamo li krenuti da ti kruli u želucu.

– Ne možeš to nahraniti. To bi samo jelo – križa se već danima njihov voditelj Andrija Živković.

U Udbini smo čuli da su pojeli sve njihove zalihe. Ljude ostavili bez kruha, a kad čuju da se Luka spustio u grad, navlače se zavjese i spuštaju rolete. Tako smo čuli, a novinari nikad ne lažu.

Atmosfera u taboru je sjajna. Svi za jednoga, jedan za sve. Kažu momci, bez dobre zafrkancije nema ni dobrih rezultata. Nisu oni profesionalni sportaši. U policiji odrađuju sve zadaće.

Savjetnica baka Milka

Nemaju povlastice baviti se isključivo sportom. Iza njih je cijela godina terena i neprospavanih, radnih noći. No s ponosom će i u petak nositi odoru hrvatske policije i još jednom za domovinu odraditi izuzetno zahtjevnu zadaću.

Baka Milka ozbiljno je porazgovarala s momcima. Saslušala je njihove probleme i nedoumice i dala im korisne savjete

Dobru prognozu dala im je i zvijezda Youtubea, baka Milka, nova MUP-ova strateška savjetnica. Kaže ona: ‘Markioli, samo nemoj gledati u sunce jer te to ošamuti, mislit ćeš da si na plesnom podiju’.

Ajme, koliko mogu popiti

Kako u policiji plaće i nisu nešto, usput se na poligonu vježbalo i za prekvalifikacije. Neki misle da bi se bolje moglo živjeti od konobarenja, a neki bi ostali u sustavu. Ali im dosta više terena i uhićenja, pa su usput isprobavali kako je to biti ležeći policajac.

– Jedan piše, drugi pamti, to je jasno. Ali, ako jedan leži, šta radi drugi? – koliko znamo, tu nedoumicu još nisu riješili.

Riješit će oni u petak sve nakon 40 kilometara. Što je za njih proći proći svih 12 radnih točaka: navigaciju, prelazak vodene prepreke, gađanje protuoklopnim sustavom AT4, određivanje stojne točke, prelazak kontaminiranog područja, pretragu i identifikaciju osobe, zahtjev za potporu, gađanje iz pištolja i jurišnih puški, bacanje bombe.

Samo će najspremniji pozvoniti na cilju. Ako ih ne omami sunce, presretna baka Milka, ne popiknu se o ležećeg policajca…

Sretno svima! Već ste samim dolaskom pokazali veličinu i snagu i ljubav prema odori. Valjda će i to netko cijeniti.