Na stazi dugoj 40 kilometara, s dodatnih 17 kilograma tereta na leđima, 82 natjecatelja iz postrojbi Hrvatske vojske, 20 pripadnika MUP-a, te 44 pripadnika partnerskih i savezničkih vojski i NATO strateških zapovjedništava, u Udbini će 10. svibnja odmjeriti snage i pokazati spremnost, znanje i vojničke vještine.

Uvijek – Prvi za Hrvatsku!

‘Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku’ prestižno je natjecanje na kojem u cilj ulaze samo najspremniji. ‘Best soldier’ nije samo onaj koji u cilj uđe prvi. Ovu tešku dionicu, izrazito zahtjevnu, odrade samo oni koji su i fizički i psihički potpuno spremni. Oni koji su bili i uvijek će biti – Prvi za Hrvatsku!

Prvi puta u policijskom je timu i žena, Antonija Radeljić iz pomorske policije PU zadarske. Ima jednake uvjete kao i kolege

Ministarstvo unutarnjih poslova ove godine ponosno predstavljaju Hrvoje Koceić, Mate Pekas, Luka Čanković, Jakov Peljušić, Petar Conjar, Jurica Boos, Krunoslav Ivanušec, Luka Špehar, Božidar Osredečki, Renato Biro, Matej Veršec, Mario Rengel, Antonio Huzek, Luka Rukavina, Goran Anić, Mario Bogović, Angel Milišić Zečević, Bernard Bradač, Mario Markioli i po prvi puta jedna policajka, Antonija Radeljić. Njih i ove godine vodi Andrija Živković, instruktor obuke Interventne jedinice policije PU brodsko-posavske.

Rambo to može, a oni?

– Čast mi je i ponos voditi ekipu MUP-a već petu godinu. Ove godine mi je posebno drago, jer po prvi puta imamo i kolegicu kojoj želim svu sreću na natjecanju – rekao nam je Andrija Živković.

Na natjecanju treba proći i tzv. tirolsku prečicu, prolaz preko vodene prepreke

Njegov će tim, kao i svi ostali natjecatelji, 9. svibnja imati kvalifikacijsko gađanje iz pištolja i jurišnih puški. Tko postigne bolji rezultat, dobit će i bolji startni broj za trku dan kasnije, 10. svibnja. Za naj vojnika starta se u 7 sati.

Da bi došli do cilja, svi moraju proći svih 12 radnih točaka: navigacija, prelazak vodene prepreke, gađanje protuoklopnim sustavom AT4, određivanje stojne točke, prelazak kontaminiranog područja, pretraga i identifikacija osobe, zahtjev za potporu, gađanje iz pištolja i jurišnih puški, bacanje bombe i na kraju pregled opreme. Kroz iznimno težak teren natjecatelji koriste samo zemljovid i ručnu busolu. I snagu. Pa tko izdrži.

Domovini vjeran

– Od policijskih službenika se traži ogromna psiho-fizička pripremljenost. Cijeli tim MUP-a na poligonu u Udbini još od subote marljivo vježba sve radne točke kako bi završili trku te na cilju pozdravili sve i pozvonili uz poklik ‘Domovini vjeran’ – ponosan je na svoj tim Andrija Živković.

Staza je dugačka oko 40 kilometara i sa 17 kilograma tereta treba proći i odraditi svih 12 radnih točaka bez greške

Doći na cilj, pozvoniti i pozdraviti uz poklik ‘Domovini vjeran’ velika je nagrada za svakog natjecatelja. Oni koji su već ranijih godina bili na tom natjecanju kažu da je to izrazito emotivan trenutak. Pomiješa se tu puno osjećaja, sreće i ponosa. Velika je stvar uopće pojaviti se na tom natjecanju i pokazati Hrvatskoj da si još uvijek spreman i – Prvi za Hrvatsku!

Ninje iz Zagorja

Luka Špehar iz IJP Zlatar prošle je godine bio najspremniji policajac na natjecanju i od MUP-a prvi ušao u cilj. Iako je nedavno sanirao dosta tešku ozljedu zadobivenu na planinarenju, vjerujemo u njegovu snagu i izdržljivost i ove godine. PU krapinsko-zagorsku na ovom natjecanju predstavljaju još i Krunoslav Ivanušec iz IJP Zlatar i Božidar Osredečki iz PGP-a Macelj.

Luka Špehar iz Zlatara (lijevo) na prošlogodišnjem je Memorijalu bio najspremniji policajac i prvi pozvonio na ulazu u cilj

Koceić, Pekas i Čanković dolaze iz IJP Šibenik, Peljušić IJP Zadar, Conjar i Boos IJP VaraždinBiro, Veršec i Rengel iz IJP ViroviticaHuzek PUZ temeljnaRukavina i Anić IJP ZagrebBogović IJP PU istarska, Milišić Zečević SJP Osijek, Bradač i Markioli IJP Osijek, a Antonija Radeljić iz pomorske policije PU zadarske.

Svima želimo dobru tekmu bez ozljeda i ponosni smo na sve natjecatelje. Velika podrška i prvoj policajki koja je imala hrabrosti doći na ovo natjecanje. Sretno i vidimo se – kod zvona!