Društva Naša djeca od Dubrovnika do Vukovara počela su prikupljati foto uspomene desetaka tisuća djece koja su sudjelovala u programima i aktivnostima od 1950. do danas. Ta najstarija i najveća domaća organizacija za djecu, Savez društava Naša djeca Hrvatske, ove godine obilježava 70 godina djelovanja.

DND Zabok za tu je obljetnicu snimio singl i spot, pjesmu Za prava svakog djeteta borimo se mi! koji će ujedno biti i himna Zabočkih mališana. Spot premijerno možete pogledati na portalu nizagorjemalo.hr.

Savez društava Naša djeca Hrvatske 70. obljetnicu započinje otvaranjem Albuma zajedničkih uspomena i prikupljanjem fotografija generacija djece čije su odrastanje obilježile neke od najpoznatijih aktivnosti. Prikupljene fotografije objavljivat će na Instagram profilu Društvo Naša djeca Hrvatske do godine.

I J.R. August bio DND-ovac

Među prvima su svoje uspomene podijelili i mladi nagrađivani glazbenici, Zabočanin J.R. August i Zsa Zsa Jelena Žnidarić. Njihovo je glazbeno odrastanje vezano uz dječje zborsko pjevanje u Zaboku i Varaždinu.

– Iskustvo odrastanja u Društvu Naša djeca, u dječjem zboru Zabočki mališani bilo je nezaboravno. I danas mi, s vremena na vrijeme, pred oči dođu slike i kratki isječci koje sam spremio na sigurno u svom sjećanju. To su uvijek slike s proba, slike naših druženja, pjevanja i putovanja po državi – objavio je bivši DND-ovac J.R. August.

J.R. August glazbenu karijeru počeo je upravo u DND-u Zabok

– Sjećam se gostovanja i koncerata od Osijeka i Varaždina do Poreča i Dubrovnika. Jako sam sretan što je moje djetinjstvo bilo obogaćeno i poglavljem pjevanja u zboru. Pjevati i svirati s drugima je za mene oduvijek bila najljepša stvar, a Zabočki mališani su u mom slučaju bili točka od koje je sve krenulo. Veliko hvala Željki Završki i Jasenki Borovčak na usmjerenju, savjetima i pomoći, ali i svim nekadašnjim Mališanima na druženju i prijateljstvu – poručio je J.R. August.

Jer dječja su prava bitna!

Za prava svakog djeteta borimo se svi, u Društvu naša djeca pridruži se i ti, refren je pjesme Društva Naša djeca Zabok koju posvetili ovoj 70. obljetnici. Pjesma govori o dječjim pravima jer su ona, kako kaže Jasenka Borovčak, voditeljica Dječjeg zbora Zabočkih mališana, bitna!

Spot su snimili u prostorijama DND-a. Režiju, scenarij, snimanje i montažu potpisuje Tomislav Jadan, produkciju Udruga GOKUL, a izvršnu produkciju Jasenka Borovčak. Autor glazbe je Toni Eterović, stihova Ema Smolić. Glazbenici su, na klaviru Lidija Jadek, violina Doris Tkalčević, gitara Vid Kotarski, cajon Antonio Hranić. Voditeljica Zabočkih mališana je Jasenka Borovčak.