Iako je Memorijal Šimo Đamić bio organiziran u znak sjećanja na legendarnoga ratnog zapovjednika specijalnih postrojbi Šimini anđeli pakla, natjecanje je ujedno trebalo pokazati fizičku i psihičku spremu hrvatske policije.

Nije ovo ured, ovo je cesta

Dvadesetak kilometara staze možda nekima zvuči malo. No kroz tu je stazu trebalo odraditi vrlo zahtjevne zadaće: alpinizam, orijentaciju, svladavanje prepreke na mreži sa zaštitnom maskom, bacanje ručne bombe i prelazak vodene prepreke. Sve su to zadaće koje su, zapravo, jedna jaka vojna obuka. Zadaće koje zahtijevaju redovite treninge, odricanja i ulaganje u sebe.

Petar Conjar (29) najsposobniji je policajac Hrvatske. Dolazi iz IJP Varaždin, dio je tima Ekipe za posebne zadaća (EPZ)

Tko ne živi takvim životom i izvan radnog vremena, teško da se može reći da je sposoban. Ne samo fizički, već i psihički. Naiđe se tu i tamo na reakcije kako ovo natjecanje nije potpuno, kako bi se trebali uvrstiti razni ‘kancelarijski’ testovi, no tu filozofiju ionako guraju oni koji predaju teoriju bez dana prakse. A da na terenu trebaju odraditi zadaću i nađu se u opasnosti, ne da ne bi bili sposobni obraniti se nego ne bi imali kondicije niti pobjeći. A kamoli odraditi zahtjevnu zadaću ili nekome spasiti život.

MUP ih treba cijeniti

Dečki, ali i dvije djevojke, Gordana Žuti (IJP Virovitica) i Antonija Radeljić (PPAP Zadar), svoje su sposobnosti pokazali. Među njima je ipak 10 koji su najjači. Petar Conjar (IJP Varaždin) sa svim odrađenim zadaćama prvi je ušao u cilj za 3:20 sati. Iza njega redom su stizali: Petar Volarević (IJP Dubrovnik), Luka Špehar (IJP Zlatar), Ivan Župan (IJP Gospić), Antonio Huzek (III PP Zagreb), Zoran Mamuzić (Uprava za granicu), Darko Podoreški (IJP Varaždin), Štefo Lutz (IJP Zagreb), Antonio Rončević (IJP Vinkovci) i Krunoslav Ivanušec (IJP Zlatar).
Većina natjecatelja u projeku ima 30 godina. No među Top 10 su trojica s već laganim reumama, Mamuzić (40), Rončević (40), Ivanušec (43).

Luka Špehar (30), Antonio Rončević (40) i Krunoslav Ivanušec (43) jaki je trojac među top 10. Svi su dio tima EPZ-a

Najspremniji su svoje pokazali. Na MUP-u je da ovaj memorijal ne ostane samo na ovogodišnjem već da doista preraste u tradiciju. I da na iduće natjecanje svoje vještine dođe pokazati još spremnijih policajaca, ali i policajki. Koje će MUP u potpunosti podržati i cijeniti ih kao što MORH cijeni svoje ljude i trku za Naj vojnika.

Šimini anđeli pakla

Andrija Živković, pomoćnik IJP Slavonski Brod idejni je začetnik i organizator natjecanja. Dobio je punu podršku matične PU brodsko-posavske i Udruge specijalne policije Šimini anđeli pakla.

Voditelji timova na natjecanju i suci bili su Ivan Škreb, Željko Turk, Josip Bardy, Mario Mejdanac, Marko Gašpar, Danijel Sabo, Saša Čuić, Velimir Mijić, Miroslav Hečimović, Ivica Pavelić, Andrija Živković i Filip Vučković.