Počelo je s natječajem Ministarstva turizma. Srednja škola Bedekovčina s partnerom, Školom za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok (ŠUDIGO), javila se na natječaj i za projekt ‘Festivalski peharček’ dobila 40.000 kuna.

Projekt je to iz programa Promocija zanimanja, promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam u 2019. godini. Učenici Šudiga dizajnirali su peharček, a srednjoškolci iz Bedekovčine ga izradili.

Peharčekova tradicija

Zagorska je tradicija gosta, koji prvi put dolazi u kuću, ponuditi vinom iz peharčeka. Ovo je novi dizajn

– Na projektu su radila tri strukovna zanimanja naše škole, pomoćni proizvođači keramike, agrotehničari i građevinski i arhitektonski tehničari. Posebna mi je čast što su u realizaciji projekta sudjelovali pomoćni proizvođači, djeca s posebnim potrebama. Za njih je to bio poseban doživljaj, osjećali su se korisno i važno, jer ipak sudjeluju u izradi suvenira – ponosna je voditeljica projekta Janja Roginić, profesorica u Srednjoj školi Bedekovčina.

Peharček u Zagorju ima svoju tradiciju. Gostu, koji prvi put dolazi u kuću, domaćin dobrodošlicu iskazuje nudeći mu vino koje se pije baš iz peharčeka. Želeći sačuvati dio tradicije, ali i ponuditi novi suvenir, profesori i učenici ove dvije srednje škole izradili su Festivalski peharček. Predstavit će ga u Tjednu kajkavske kulture u rujnu, na svom štandu.

Veselo pri izradi

U dizajniranju i izradi Festivalskog peharčeka sudjelovalo je 20 učenika iz Šudiga i Srednje škole Bedekovčina

U izradi je sudjelovalo 20 učenika, deset iz Šudiga i deset iz Srednje škole Bedekovčina. Šudigovcima je pri dizajnu mentor bio prof. Nikola Sinković, a srednjoškolcima iz Bedekovčine prof. Janja Roginić, a asistirao im je prof. Mladen Gorički.

– Atmosfera za vrijeme izrade je bila sjajna. I za učenike i za mene ovo je jedno novo iskustvo. Osim suvenira, bitno je i druženje. Lijepo je bilo vidjeti kako učenici surađuju i međusobno si pomažu – sretna je voditeljica projekta.

Festivalski peharčeki su obojani, a krajem kolovoza još će ih glazirati i upakirati u dekorativne kartonske kutije.